ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ακυρος ο διαγωνισμός για καθαριότητα

ακυρος-ο-διαγωνισμός-για-καθαριότητα-289912

Την οδό της επαναδημοπράτησης του έργου παραχώρησης τμήματος της καθαριότητας της Σκιάθου σε ιδιώτη θα ακολουθήσει κατ’ ανάγκη ο Δήμος, μετά την απορριπτική απόφαση της Υπερπεριφερειάρχου κ. Γερακούδη, που αναρτήθηκε χθες στο «Διαύγεια». Η συγκεκριμένη εξέλιξη χαρακτηρίζεται «δυσμενής» από τους επικεφαλής του Δήμου Σκιάθου, με δεδομένη την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Σύμφωνα με την επισήμανση των αρμοδίων απαιτούνται πολλαπλάσιες προσπάθειες σε σχέση με την διατήρηση της άρτιας εικόνας του νησιού, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη του μεγάλου όγκου των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται καθημερινά στην διάρκεια του καλοκαιριού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η προαναφερθείσα απορριπτική απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής οι οποίοι τονίζουν ότι «η καθαριότητα του νησιού είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, πολύ δε περισσότερο την συγκεκριμένη περίοδο που έχει ξεκινήσει η τουριστική κίνηση». Στην παρούσα φάση γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του νησιού στον τομέα της καθαριότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν τρεις μόνο διαθέσιμοι εργάτες στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Διολέττας υπογραμμίζει ότι «θα προχωρήσουμε στην επαναδημοπράτηση του έργου γιατί είναι ο πιο σύντομος και πλέον σίγουρος τρόπος, με τους ίδιους όρους και με βάση την παρατήρηση της κ. Γερακούδη, η οποία ζητά μια επιπλέον δημοσίευση σε εφημερίδα των Αθηνών». Όπως επισημαίνει, ωστόσο, ο ίδιος «δεν τίθεται θέμα νομιμότητας, λόγω της ανάρτησης του διαγωνισμού στο διαδίκτυο, στο «Διαύγεια» αλλά και λόγω του ότι οι ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας». Η διαδικασία θα επαναληφθεί, όπως προαναφέρθηκε, κατ’ ανάγκη, εάν και χάνεται πολύτιμος χρόνος, σε μια καίρια στιγμή, κατά την οποία θα έπρεπε να υπήρχαν, παράλληλα, ήδη εγκεκριμένες προσλήψεις εποχικών.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων, η οποία πέρα από τις πολύωρες προσπάθειες του έμψυχου δυναμικού της υπηρεσίας καθαριότητας, ενισχύεται και από υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας που συνδράμουν εθελοντικά. Παράλληλα προσφέρουν εθελοντική βοήθεια και ιδιώτες Σκιαθίτες οι οποίοι απασχολήθηκαν ως εποχικοί στην υπηρεσία καθαριότητας και παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η σύμβασή τους, εντούτοις, προσφέρθηκαν να συνδράμουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται. «Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι υπό έλεγχο αλλά φοβάμαι ότι θα υπάρξουν δυσεπίλυτα προβλήματα αν συνεχιστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διολέττας, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «είμαστε πλέον σε οριακό σημείο και ζητάμε βοήθεια για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Ζητάμε κόσμο, προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες του νησιού».

Ανάλογα προβλήματα προκύπτουν, εξάλλου, και λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται σε σχέση με την κάλυψη των πενήντα θέσεων που έχουν εγκριθεί μέσω του προγράμματος κοινωνικής εργασίας του ΟΑΕΔ. Οι συγκεκριμένες θέσεις, πεντάμηνης διάρκειας, που αφορούν ανέργους, θεωρούνται μείζονος σημασίας σε συνδυασμό με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα μάλιστα με την επισήμανση του αρμόδιου αντιδημάρχου της Σκιάθου «θα ήταν σωτήρια η συνδρομή τους σε εργασίες αποψίλωσης, καθαρισμών δρόμων και παρτεριών, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αντιπυρική προστασία του νησιού». Κατά συνέπεια, δημιουργούνται μια σειρά από αλυσιδωτά προβλήματα στην Σκιάθο, τα οποία έχουν σχέση με την πυρασφάλεια, την καθαριότητα, την πρόληψη από διάφορους κινδύνους, ταυτόχρονα δε, την διατήρηση της αισθητικής εικόνας του νησιού, που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου