ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Περίπου 10.000 στρώματα στον ΧΥΤΑ Σκιάθου

περίπου-10-000-στρώματα-στον-χυτα-σκιάθου-886492
Με σκοπό την απομάκρυνση των 10.000 περίπου στρωμάτων που είχαν για χρόνια “αποθηκευτεί” στον ΧΥΤΑ της Σκιάθου, ο Δήμος Σκιάθου προχώρησε σε σύμβαση με την εταιρεία ΔΙ. Α. ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”. Η σύμβαση αφορά τη μίσθωση κινητής μονάδας τεμαχισμού ογκωδών αντικειμένων.
Η διαχείριση των ογκωδών περιλαμβάνει αρχικά ανάκτηση χρήσιμων υλικών προς ανακύκλωση με αρπάγη, μετέπειτα τεμαχισμό των ογκωδών με παράλληλη ανάκτηση μεταλλικών υλικών μέσω ενσωματωμένου μαγνήτη που φέρει ο τεμαχιστής. Τα ανακτώμενα υλικά, κυρίως πλαστικά, μέταλλα, οδηγούνται προς ανακύκλωση, ενώ τα τεμαχισμένα υλικά προς υγειονομική ταφή στο ΧΥΤΑ. Η εταιρεία ΔΙ.Α. ΔΥ. ΜΑ. Α.Ε. υλοποιεί τη λειτουργία του Περιφερειακού Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας.
Η Δημοτική αρχή έχει ως προτεραιότητα την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων, με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις μεταξύ αυτών:
-η δημιουργία μονάδας βιοαποβλήτων ύψους 1.214.000,00 ευρώ , η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια, μετά από υποβολή μελέτης του Δήμου
-η δημιουργία πράσινου σημείου, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
-η προμήθεια κινητού πράσινου σημείου, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
-η επέκταση του ΧΥΤΑ, η μελέτη προϋπολογισμού 160.000,00 ευρώ με χρηματοδότηση από το
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, πρόκειται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.
Ιδιαίτερο βάρος έχει δωθεί στην ανακύκλωση, μέσα από τη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με την οποία ο Δήμος έχει ενεργό πρόγραμμα ανακύκλωσης.
“Η Δημοτική αρχή έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη συνεργασία του Δήμου και της ΔΙ. Α. ΔΥ. ΜΑ. Α.Ε. θα αντιμετωπιστεί ένα πολύ σοβαρό και χρονίζον πρόβλημα στον ΧΥΤΑ.Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον περιβαλλοντολόγο Σταμάτη Διολέττα για την πρόταση συνεργασίας με την ΔΙ.Α. ΔΥ. ΜΑ., και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος Γιάννη Γιαννίτση για την πολύτιμη συμβολή του. Η συστηματική δουλειά που κάνουμε, φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών. Θέλουμε να βάλουμε τον Δήμο πολύ γρήγορα σε μια νέα σύγχρονη λογική στην διαχείριση των απορριμμάτων, στη λογική που επιβάλλει να ανακυκλώνουμε περισσότερο, έχουμε ως στόχο να στέλνουμε 40% λιγότερα απορρίμματα, στον ήδη επιβαρυμένο ΧΥΤΑ.” δήλωσε ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου