ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Παγωμένες οι κρατήσεις στα νησιά

παγωμένες-οι-κρατήσεις-στα-νησιά-293232

Ορατές είναι ήδη οι επιπτώσεις της αστάθειας του πολιτικού συστήματος, οι οποίες μεταφράζονται σε «πάγωμα» αλλά και ακυρώσεις κρατήσεων σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες των νησιών. Η επισήμανση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ότι «η συνεχής αρνητική ειδησεογραφία των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχει σοβαρό αντίκτυπο στον κλάδο του τουρισμού» επιβεβαιώνεται πλέον στην πράξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η πτώση στην τουριστική κίνηση είναι αναπόφευκτη, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες για όλα τα επίπεδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου, Γιάννης Γιολδάσης, αναφέρει ότι «η κίνηση στο νησί είναι υποτονική και σαφώς επικρατεί έντονη ανησυχία λόγω της τρέχουσας κατάστασης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των κρατήσεων». Σκιαγραφώντας την τρέχουσα κατάσταση στον τουριστικό κλάδο, ο κ. Γιολδάσης τονίζει ότι «έχουν παγώσει οι κρατήσεις. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ξεκίνησε λίγο πριν τις εκλογές και έχει πλέον κορυφωθεί. Η γενικότερη αστάθεια που επικρατεί, έχει επιδεινώσει την κατάσταση».

Οι αλλοδαποί τουρίστες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Σκόπελο είναι κατά βάση Άγγλοι και Σκανδιναβοί, οι οποίοι πραγματοποιούν τις διακοπές τους χωρίς να επηρεάζονται από τα γεγονότα.

Το σημείο στο οποίο συγκλίνουν, ωστόσο, οι απόψεις, είναι η γενική θεώρηση ότι η πτώση θα αγγίξει διψήφια νούμερα. Κάνοντας σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά είναι ήδη ορατά τα σημάδια της πτώσης στις κρατήσεις, καθώς έχουν σημειωθεί και αρκετές ακυρώσεις, όπως προαναφέρθηκε. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση που βιώνουμε και έχει επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της σεζόν, σε συνδυασμό με το άνοιγμα που πραγματοποιούν και πάλι οι χώρες της Βορείου Αφρικής, η Αίγυπτος και η Τυνησία» τονίζει ο κ. Γιολδάσης και προσθέτει «η επόμενη χρονιά προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολη, γιατί ένα κομμάτι του τουρισμού θα απορροφηθεί προς τα εκεί».

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Η ανησυχία που επικρατεί σε πανελλήνιο επίπεδο, εντείνεται λόγω της εμφανούς μείωσης των εισερχόμενων κρατήσεων πανελλαδικά και όπως εκτιμάται τα χαμηλά ποσοστά δύσκολα θα ανακάμψουν στη διάρκεια της σαιζόν δεδομένης πλέον της οικονομικής κρίσης που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Ο Όμιλος Τουριστικής Προβολής Σκιάθου, από την άλλη πλευρά, καθιστά σαφές ότι μέσω των ενεργειών του θα προσπαθήσει να διατηρήσει το όνομα της Σκιάθου στην επικαιρότητα. Πρωταρχικός στόχος του Ομίλου είναι να προβάλει συνεχώς το τουριστικό προϊόν της Σκιάθου, «ώστε να αποφύγουμε ραγδαίες μειώσεις στις εισερχόμενες κρατήσεις, και να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες στο νησί. Διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας» επισημαίνουν οι επαγγελματίες.

Ο πρόεδρος του παραπάνω Ομίλου και της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Γιάννης Κουκουλάκης, εκφράζει την βεβαιότητα ότι «η παρούσα κρίση δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Σκιάθο». Σύμφωνα μάλιστα με την άποψη που διατυπώνει ο ίδιος «είμαι αισιόδοξος ότι η Σκιάθος θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στο τουριστικό πεδίο και δεν θα έχει πτώση. Πέρυσι η Σκιάθος έκλεισε με πολύ καλά νούμερα, παρουσιάζοντας αύξηση στην Ελληνική αγορά και πιστεύω, καταλήγει, πως ασχέτως της πτώσης που θα έχει φέτος η εγχώρια αγορά, η Σκιάθος θα προσελκύσει το μεγαλύτερο «κομμάτι» της τουριστικής προτίμησης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου