ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νέο μπλακ άουτ στις Σποράδες – Στον αέρα έργο δεκάδων εκατομμυρίων

νέο-μπλακ-άουτ-στις-σποράδες-στον-αέρ-887480

Με ρεύμα… από τη γραμμή του Λαύκου ηλεκτροδοτούνται και πάλι οι Β. Σποράδες. Ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να γίνει νέος υποσταθμός του ΑΔΜΗΕ στο Μαντούδι της Εύβοιας, διαφημίστηκε ως το έργο που θα αντιμετωπίσει μία για πάντα το μεγάλο πρόβλημα, που είχαν χρόνια οι Β. Σποράδες με την ηλεκτροδότηση και αντί αυτού οι διαδοχικές βλάβες βυθίζουν στο σκοτάδι τα νησιά κάθε τρεις και λίγο.

Ολοι περίμεναν ότι με τη νέα γραμμή υψηλής τάσης το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οπως αποδεικνύεται, με την παραμικρή ζημιά το σύστημα βγαίνει εκτός. Τα νησιά των Β. Σποράδων ηλεκτροδοτούνται και πάλι από τη γραμμή του Νοτίου Πηλίου μέχρι νεωτέρας.

Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ δεν είναι σε θέση να απαντήσουν πότε θα επιδιορθωθεί η βλάβη, που κατέστησε «ανενεργό» το καινούργιο έργο.

Οι τοπικοί φορείς του νησιώτικου συμπλέγματος των Β. Σποράδων είναι στα «κεραμίδια». Εμπλεος οργής προχθές το βράδυ ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, με ανάρτησή του στα social media εξέφρασε την αγανάκτησή του γράφοντας: «ΑΔΜΗΕ, η ξεφτίλα έχει και τα όριά της».

Προχθές το βράδυ σημειώθηκε ακόμη ένα μπλακ άουτ για περισσότερο από δύο ώρες. Και αυτό ήταν το λιγότερο. Οσοι επιχείρησαν να ενημερωθούν από τον ΑΔΜΗΕ τι ακριβώς συμβαίνει, δεν μπόρεσαν να βγάλουν άκρη.

Χθες στον ΑΔΜΗΕ στην Αθήνα απευθύνθηκε και ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τους λόγους, που το έργο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Παρά τις διαδοχικές κλήσεις, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί αρμόδιος, που να μπορεί να απαντήσει.

Ο κ. Περίσσης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε την απογοήτευσή του. Επισήμανε ότι οι τοπικοί φορείς δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ. «Ο,τι μαθαίνουμε, είναι από ανθρώπους, που σχετίζονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αλλά δεν είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχει επιδιορθωθεί η βλάβη στην Εύβοια. Είναι δυνατόν σε ένα τόσο μεγάλο έργο να προκύπτουν προβλήματα και μάλιστα λίγους μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η βλάβη που έχει σημειωθεί στον υποσταθμό του Μαντουδίου, στην Εύβοια, δεν έχει επιδιορθωθεί. Ετσι, μοιραία η ηλεκτροδότηση των νησιών γίνεται μέσω Λαύκου.

Η προχθεσινή βλάβη και το μπλακ άουτ «ανακάλεσαν» στη μνήμη των νησιωτών τα προβλήματα, που έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς, χειμώνα-καλοκαίρι, με τις ώρες να κυλούν βασανιστικά, δίχως θέρμανση ή κλιματισμό αντίστοιχα, δίχως ρεύμα στα ξενοδοχεία, στις επιχειρήσεις εστίασης και τροφοδοσίας κ.λπ.

Η νέα γραμμή τέθηκε σε λειτουργία στις 11 Ιουλίου και εγκαινιάστηκε επίσημα τέλος Αυγούστου, παρουσία της ηγεσίας του ΑΔΜΗΕ, κυβερνητικών παραγόντων και φορέων.

Ο ΑΔΜΗΕ υποστήριζε πως «η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας είναι ένα έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων που υλοποίησε ο διαχειριστής στο πλαίσιο επένδυσης ύψους 57 εκατ. ευρώ. Στην πλευρά της Σκιάθου περιλαμβάνει έναν υπερσύγχρονο υποσταθμό 150 kV τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), ενώ τα καλώδια Υψηλής Τάσης που εγκαταστάθηκαν στο νησί είναι πλήρως υπογειοποιημένα με στόχο την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης.

Στην πλευρά της Εύβοιας, ο ΑΔΜΗΕ αναβάθμισε τον υφιστάμενο υποσταθμό Μαντουδίου, ενώ κατασκεύασε 30 χλμ. νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς για να θωρακίσει την τροφοδότηση του νησιωτικού συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων με ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο απώλειας ηλεκτρικής ισχύος σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων ή αυξημένης ζήτησης».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου