ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανοιγμα των νησιών διεθνώς

ανοιγμα-των-νησιών-διεθνώς-295916

Πρωτοβουλίες ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού αναπτύσσονται από τους επαγγελματίες των νησιών, οι οποίοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της συγκεκριμένης εναλλακτικής δράσης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή επαγγελματιών της Σκιάθου στην πρόσφατη διεθνή έκθεση του Λονδίνου, με θέμα το συγκεκριμένο σπορ, το οποίο κατά την άποψη των ειδικών έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Η ομάδα του «Skiathos Diving Center» που αποτελούνταν από τον εκπαιδευτή καταδύσεων Παναγιώτη Διολέττα και τους ειδικούς των καταδύσεων Ισαάκ Ραμίρεζ και Κέβεν Ντι, εκπροσώπησαν τον Ε.Σ.Ε.Κ, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Επαγγελματιών Κατάδυσης στην θεσμοθετημένη και διεθνώς γνωστή έκθεση LIDS 2012 (London International Dive Show) που διεξήχθη πρόσφατα στο εκθεσιακό κέντρο Excel στο Λονδίνο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες για τις καταδυτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, μέσα από έντυπο και οπτικό υλικό. Οι απόψεις των επαγγελματιών συγκλίνουν υπέρ της άποψης ότι το πεδίο του καταδυτικού τουρισμού είναι πρόσφορο, αλλά δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη όσο θα έπρεπε, παρά το γεγονός ότι διαθέτει εκατομμύρια ένθερμους φίλους σε όλο τον κόσμο. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Διολέττας υπογραμμίζει ότι «αυτή την στιγμή υπάρχουν 3,5 περίπου εκατομμύρια πτυχιούχοι αυτοδύτες στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι υψηλού εισοδηματικού χαρακτήρα. Ο τομέας των καταδύσεων είναι μια καινούργια αγορά, από την οποία θα αποκομίσουμε πολλά οφέλη, εάν την προσελκύσουμε». Επιπροσθέτως ο ίδιος τονίζει ότι «είναι μια εναλλακτική πρόταση τουρισμού και παράλληλα μια αγορά η οποία δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε».

Στα νησιά των Βορείων Σποράδων, στην Σκιάθο, την Σκόπελο και την Αλόννησο λειτουργούν οργανωμένα καταδυτικά κέντρα και όπως αναφέρει ο κ. Διολέττας «για να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο πεδίο πρέπει να δημιουργηθούν θαλάσσια πάρκα, ώστε να υπάρχουν προστατευμένες περιοχές στα νησιά, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες στους αυτοδύτες». Ο ίδιος καθιστά, παράλληλα, σαφές ότι «πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες υποδομές προκειμένου να επιλέξουν την περιοχή μας οι λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού, οι οποίοι έχουν ως μέτρο σύγκρισης άλλα σημεία του πλανήτη όπως η Αυστραλία, η Ερυθρά Θάλασσα κ.λ.π.».

Σε εποχές οικονομικής ύφεσης, εκτιμάται ότι η Σκιάθος και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, γενικότερα, μπορούν να αναπτύξουν τουριστική δράση πέραν της καθιερωμένης σεζόν, μέσω των παραπάνω εναλλακτικών δράσεων, που μπορούν να τονώσουν την τοπική οικονομία γενικότερα. Στην παρούσα μάλιστα περίοδο, υπάρχει ενδιαφέρον από Βρετανούς, Σκανδιναβούς, Ιταλούς αλλά και τουρίστες προερχόμενους από τις λεγόμενες ανατολικές χώρες για τις υποθαλάσσιες ομορφιές της Σκιάθου, ενώ βασικό ζητούμενο είναι το νησί να αποτελέσει κέντρο καταδυτικού τουρισμού, για τους απανταχού της γης επισκέπτες.

«Υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον για τον καταδυτικό τουρισμό, τον οποίο προσπαθούμε να προωθήσουμε από την πλευρά μας, διότι είναι πλέον εμφανές ότι

προσελκύει την προσοχή όσων είναι πτυχιούχοι, καθώς και όσων δεν διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά επιθυμούν να γνωρίσουν το συγκεκριμένο σπορ» υπογραμμίζει ο κ. Διολέττας. Η καινούργια αγορά που ανοίγεται, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά απαιτεί μια σειρά από συντονισμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό για όλους αποτέλεσμα, της περαιτέρω, δηλαδή, ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου