ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χωρίς μαστογραφίες τα νησιά των Σποράδων – Αναγκαστική μετακίνηση για τις γυναίκες

χωρίς-μαστογραφίες-τα-νησιά-των-σπορά-889194

Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα γυναικών στα νησιά των Σποράδων, σχετικά με την εξέταση μαστογραφίας και τη δυσκολία πραγματοποίησή της, αναδεικνύει με ανακοίνωση ο Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Καρκίνο και των Οικογενειών τους, «Φάρος Σκοπέλου».

Μέσα στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι ο Φάρος προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την 5η ΥΠΕ ώστε να σταλεί στο νησί κινητή μονάδα μαστογραφίας, όπως γινόταν και προ της πανδημίας, αλλά η απάντηση που δέχθηκε ήταν αρνητική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες, ακόμα και αυτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της «Φώφης Γεννηματά» για δωρεάν μαστογραφία να αναγκάζονται να μετακινηθούν μέχρι τη χερσαία Θεσσαλία για να την κάνουν.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Ο Οκτώβρης έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του Μαστού, τη δεύτερη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου που πλήττει, κυρίως , τις γυναίκες…

Ευαισθητοποιημένος, ως οφείλει, ο Φάρος Σκοπέλου, και στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες του νησιού στα θέματα πρόληψης, επικοινώνησε με την 5η ΥΠΕ σε μια προσπάθεια να έρθει στο νησί η κινητή μονάδα Μαστογραφίας, δράση που ως και το 2019 γινόταν στα νησιά των Σποράδων (ο covid σταμάτησε τη δράση…).

Από την 5η ΥΠΕ πήραμε την απάντηση ότι οι κινητές μονάδες είναι παροπλισμένες και η δράση έχει σταματήσει. Ενημερώσαμε ότι πολλές γυναίκες στο νησί έχουν λάβει μήνυμα για τη συμμετοχή τους στο, πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα που φέρει το όνομα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά για να μας ανταπαντήσουν, ότι όσες γυναίκες είναι άνω των 50 ετών δικαιούνται με βάση το παραπάνω πρόγραμμα, να κάνουν δωρεάν τη προληπτική εξέταση αλλά στη χερσαία Θεσσαλία σε δημόσια ή και ιδιωτικά συμβεβλημένα κέντρα!!!!!!!!

Ποιος ιθύνων νους σκέφτηκε, άραγε, κάτι τέτοιο???

Γνωρίζει άραγε τις δυσκολίες και το κόστος της μετάβασης και της διαμονής της κάθε ενδιαφερόμενης από το νησί στη χερσαία Θεσσαλία???

Γνωρίζει ότι ακόμα και το 2022 αποτελεί ταμπού, για πολλές γυναίκες, να προχωρήσουν σε μια τέτοια εξέταση… πόσο μάλλον όταν πρέπει να φύγει εκτός νησιού…???

Γνωρίζει ότι και να μπορεί να ανταπεξέλθει στα τεράστια αυτά κόστη, υπάρχει περίπτωση οι καιρικές συνθήκες να μην επιτρέψουν να γίνει δρομολόγιο???

…και τελικά οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας γιατί θα πρέπει να αποκλείονται από όλα όσα δικαιούνται… Απαιτούμε για τις γυναίκες των νησιών μας αυτό που δικαιούνται… Ενημέρωση και πρόληψη για τις πολύτιμες ζωές τους ΤΩΡΑ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου