ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πιλοτικό πρόγραμμα στη Σκόπελο για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία

πιλοτικό-πρόγραμμα-στη-σκόπελο-για-τη-890093

Ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης – Σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις Β. Σποράδες

Πιλοτικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας ξεκινά στη Σκόπελο και θα επεκταθεί σε όλες τις Βόρειες Σποράδες, όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Σκόπελο και στη Σκιάθο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οπως τόνισε ο υπουργός, πρόκειται για πρωτοπόρα προσέγγιση που αναδεικνύει την αξία της πρόληψης, ενώ πρόσθεσε ότι η μελέτη δεν θα περιοριστεί στη Σκόπελο, αλλά θα επεκταθεί σε όλες τις Βόρειες Σποράδες.

«Η μελέτη οδηγεί ακριβώς στα προληπτικά εκείνα μέτρα -αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά- που θα επιτρέψουν να μετριάσουμε το κόστος μιας φυσικής καταστροφής και πρωτίστως,να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Οι δράσεις και τα έργα πρόληψης σώζουν ζωές, περιουσίες, σώζουν το φυσικό περιβάλλον. Είναι, σε τελική ανάλυση, η πιο αποτελεσματική και οικονομική λύση», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο υπουργός πραγματοποίησε συσκέψεις με όλους τους τοπικούς φορείς, με αντικείμενο την αποτίμηση της φετινής αντιπυρικής περιόδου, καθώς και τη θωράκιση των δύο νησιών έναντι πλημμυρικών φαινομένων. Επισκέφθηκε επίσης τους πυροσβεστικούς σταθμούς σε Σκιάθο και Σκόπελο και ενημερώθηκε διεξοδικά για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πυροσβέστες οι οποίοι υπηρετούν εκεί και συνομίλησε με εκπροσώπους από όλους φορείς που συνδράμουν την Πολιτική Προστασία στο έργο της.

Στη Σκιάθο, ο κ. Στυλιανίδης προήδρευσε σύσκεψης του δημοτικού συμβουλίου με συμμετοχή του δημάρχου Θεόδωρου Τζούμα και όλων των τοπικών φορέων, ενώ συζητήθηκαν θέματα αντιπυρικής θωράκισης του νησιού και του περίφημου πευκοδάσους. Στη Σκόπελο, πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε σημεία που χρήζουν παρεμβάσεων, καθώς και διευρυμένη σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου παρουσία του δημάρχου Σταμάτη Περίσση, με αντικείμενο τη χάραξη ενός ολιστικού πιλοτικού προγράμματος για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία του νησιού.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο πρόγραμμα έχει ήδη δρομολογηθεί για την Ιθάκη και στο πρότυπο αυτού επελέγη η Σκόπελος, καθώς πρόκειται για ένα νησί με αντίστοιχα στοιχεία ευαλωτότητας σε δασικές πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα.

Τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδη, συνόδευσαν ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου. «Η Σκόπελος έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ευάλωτη έναντι φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα να πρέπει άμεσα και ολιστικά να διαμορφώσουμε δεδομένα, δομές και συνθήκες πρόληψης στο νησί. Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά και τη σχετική σύσκεψη, διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους, βάζοντας ως στόχο το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει η μελετητική διαδικασία και να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα. Προχωράμε εντατικά», δήλωσε για το ίδιο θέμα ο κ. Τριαντόπουλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου