ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σχέδια αξιοποίησης της λυματολάσπης

σχέδια-αξιοποίησης-της-λυματολάσπης-300545

Η διαχείριση της λυματολάσπης των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων της Σκοπέλου και η αξιοποίησή της ως λίπασμα για τις καλλιέργειες του νησιού και όχι μόνο, εντάσσονται στις προτεραιότητες της ΔΕΥΑΣ Σκοπέλου. Οι επικεφαλής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης της Σκοπέλου έχουν ήδη αναθέσει την μελέτη σε τεχνικό γραφείο, με στόχο την παραγωγή λιπάσματος μέσω της επεξεργασίας της λυματολάσπης με αερόβια διαδικασία. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 140.000 ευρώ περίπου και στις προθέσεις των ιθυνόντων είναι η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο φιλόδοξος στόχος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Είναι θέμα παιδείας και προστασίας του περιβάλλοντος η διαχείριση των αποβλήτων μας 100% και αναμφίβολα θα αποκομίσει πολλά οφέλη το νησί εάν υλοποιηθεί τελικά ο στόχος» αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Σκοπέλου κ. Θανάσης Φαδάκης. Ο ίδιος τονίζει παράλληλα ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχουν προηγηθεί, η λυματολάσπη μπορεί να αποτελέσει άριστο λίπασμα για τις καλλιέργειες και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από καλλιεργητές της Σκοπέλου». Η επεξεργασία μέσω της αερόβιας διαδικασίας εκτιμάται ότι είναι η πιο προσιτή, από οικονομικής άποψης, λύση και θα αποδώσει τα μέγιστα στην πράξη.

Αναγκαία εξέλιξη είναι στο πεδίο της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων του νησιού η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης των λυμάτων του οικισμού Σταφύλου, καθώς και η ολοκλήρωση μιας σειράς υποέργων για το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του ΔΔ Γλώσσας. Σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης στην Στάφυλο, ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ υπογραμμίζει ότι «στόχος μας είναι το δίκτυο αποχέτευσης να επεκταθεί μέχρι και την παραλία του Στάφυλου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι και να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους». Παράλληλα, μέσω της δημιουργίας του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Γλώσσας, θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά το σχέδιο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων ολόκληρης της Σκοπέλου.

Στον τομέα της ύδρευσης, αντίστοιχα, υπάρχει επίσης μια σειρά βασικών θεμάτων που τίθενται, ομοίως, στις προτεραιότητες της ΔΕΥΑΣ Σκοπέλου. Στον τομέα της ύδρευσης, ειδικότερα, οι ανάγκες του νησιού περιλαμβάνουν : την αξιοποίηση του νερού της υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενής του Πανόρμου, η οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012.

Βασικό αίτημα είναι, παράλληλα, η αντικατάσταση κεντρικών αγωγών ύδρευσης στην Σκόπελο, την Γλώσσα και το Νέο Κλήμα, καθώς και η αντικατάσταση του δικτύου αμιαντοσωλήνων στο Νέο Κλήμα.

Σύμφωνα με την επισήμανση του προέδρου της ΔΕΥΑΣ «οι κεντρικοί αγωγοί μεταφοράς νερού και στα τρία διαμερίσματα του Δήμου είναι από αμιαντοσωλήνες (Ν. κλήμα), ανεπαρκούς διατομής, φθαρμένοι με προβλήματα διαρροών (Σκόπελος) και προβληματικής όδευσης (Γλώσσα) και κατά συνέπεια απαιτείται η άμεση αντικατάστασή τους».

Στις προτεραιότητες των ιθυνόντων είναι, εξάλλου, η αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης του παραδοσιακού οικισμού Σκοπέλου, η κατασκευή κεντρικών δεξαμενών ύδρευσης και η αξιοποίηση των γεωτρήσεων. Σε ότι αφορά στην διαχείριση των ομβρίων υδάτων, τέλος, είναι αναγκαία η επικαιροποίηση της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του Έλιος, που έχει εκπονηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και η υλοποίηση του έργου, καθώς και η εκπόνηση μελετών για οριοθετήσεις χειμάρρων σε όλο το νησί και την διευθέτηση ομβρίων στις περιοχές Στάφυλου και Καμινίων Σκοπέλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου