ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκόπελος: Μνημόνιο ενεργειών για αντιμετώπιση σεισμού

σκόπελος-μνημόνιο-ενεργειών-για-αντι-888698

Επικαιροποιήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου το μνημόνιο ενεργειών του Παιδικού Σταθμού για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει ανάλυση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων σε παιδαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό.

Το σχέδιο, το οποίο επικαιροποιείται κάθε σχολική χρονιά, θα γνωστοποιηθεί στους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών για ενημέρωσή τους για τον χώρο καταφυγής και την παραλαβή των παιδιών, εάν αποφασιστεί διακοπή της λειτουργίας των παιδικών σταθμών.

Η ομάδα που συνέταξε το Σχέδιο είναι αρμόδια για τακτικό έλεγχο των χώρων και καταγραφή των ελλείψεων σχετικά με την τήρηση βασικών προϋποθέσεων όπως:

-Επισήμανση και άρση των επικινδυνοτήτων στους χώρους του Σταθμού.

-Προμήθεια απαραίτητων εφοδίων όπως: βασικά είδη παροχής πρώτων βοηθειών κ.λπ.

-Δημιουργία σακιδίου με είδη έκτακτης ανάγκης που θα βοηθήσει στη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης και την απασχόληση των παιδιών (σφυρίχτρα, φαρμακείο, ξηρά τροφή, νερό, είδη ζωγραφικής κ.λπ.)

-Επισήμανση των οδεύσεων διαφυγής και των εξόδων του κτιρίου.

69/2022 Απόφαση Δ.Σ. -Σελίδα 4 από 25

– Μέριμνα για ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού και των

παιδιών.

– Ευθύνη πραγματοποίησης των Ασκήσεων Ετοιμότητας και αποτίμησής τους.

– Λήψη αποφάσεων σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν.

Από την πλευρά τους οι παιδαγωγοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δράσουν με ψυχραιμία, ταχύτητα και αποφασιστικότητα δίνοντας με τη συμπεριφορά τους το παράδειγμα στους μαθητές.

«Είναι εκείνοι που θα πρέπει να κατευνάσουν τους φόβους των μαθητών, να αποτρέψουν εκδηλώσεις πανικού και γενικότερα να λειτουργήσουν ψύχραιμα και αποτελεσματικά», επισημαίνεται.

Επισημαίνεται πως οι παιδαγωγοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία των μαθητών, από την στιγμή εκδήλωσης του σεισμού μέχρι την παράδοση των μαθητών στους γονείς τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου