ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αιτήσεις για αποκατάσταση σφαλμάτων στο Κτηματολόγιο Αλοννήσου

αιτήσεις-για-αποκατάσταση-σφαλμάτων-856908

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων με σκοπό την αποκατάσταση εκτεταμένων γεωμετρικών σφαλμάτων στο Κτηματολόγιο Αλοννήσου.

Για την αποφυγή λαθών και καθυστερήσεων στην διαδικασία προτείνεται από τη δημοτική αρχή Αλοννήσου η κατάθεση της αίτησης να πραγματοποιείται από αδειούχο μηχανικό για λογαριασμό των πολιτών.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων σε ακίνητα της κτηματογραφημένης περιοχής (π.χ. κυριότητα, επικαρπία, πραγματική δουλεία κλπ.).

Επίσης, όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας κατά την περίοδο της κτηματογράφησης, θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία, προκειμένου να εντοπιστεί το ακίνητο.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους δικαιούχους κυριότητας, εγγεγραμμένων ή όχι στις κτηματολογικές εγγραφές, των κτηματογραφημένων ακινήτων της νήσου Αλοννήσου.

Στην περίπτωση που τρίτος καταθέτει την αίτηση (συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον δικαιούχο), απαιτείται εξουσιοδότηση που φέρει θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του δικαιούχου. Εάν όμως τρίτος συμπληρώνει, υπογράφει και καταθέτει την αίτηση, απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο με ειδική πληρεξουσιότητα για τις ενέργειες αυτές.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.alonissos.gov.gr όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και η σχετική αίτηση.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στην κ. Σπυριδούλα Κοντοστάθη στο τηλέφωνο 2424350221, [email protected].

Επισημαίνεται πως ο δήμος Αλοννήσου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δικαστική διαμεσολάβηση για τις εσφαλμένες εγγραφές των ακινήτων εκείνων που στο Κτηματολόγιο φαίνεται να ανήκουν στον Δήμο Αλοννήσου.

Σε πρόσφατη συνάντηση με κατοίκους του νησιού, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης διαβεβαίωσε ότι η Κτηματολόγιο ΑΕ δέχεται τη διαδικασία, εφόσον ο Δήμος κινηθεί με τις απαραίτητες ενέργειες.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι μέσω αυτής της οδού εσφαλμένες εγγραφές περιουσίας που εμφανίζουν ιδιοκτήτη τον Δήμο Αλοννήσου, μπορούν να διορθωθούν, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία από τους ιδιοκτήτες και ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Η διαμεσολάβηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τις εμπλοκές στα θέματα Κτηματολογίου, καθώς δίνονται λύσεις χωρίς οι υποθέσεις να φθάνουν στα δικαστήρια όπου χρειάζεται να περιμένει κανείς χρόνια για να τελεσιδικήσουν.

Για να παρέμβει όμως ο διαμεσολαβητής, όπως επισήμανε, θα πρέπει να προσέρχονται στη διαδικασία οι αντίδικοι. Το πρακτικό της διαμεσολάβησης έχει περιεχόμενο που είναι εκτελεστό.

Επισημαίνει ότι για περιπτώσεις που οι εσφαλμένες εγγραφές αφορούν σε ιδιοκτησίες χωρίς τίτλους δεν μπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, και θα πρέπει να υποβληθούν αγωγές.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις εσφαλμένες εγγραφές σε σχέση με το σχήμα, το μέγεθος και τη θέση των ακινήτων, όπου όμως δεν υπάρχει περιορισμός χρόνου για τη διεκδίκηση των ιδιοκτητών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου