ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κρατήσεις από «μαϊμού» αστυνομικούς

κρατήσεις-από-μαϊμού-αστυνομικούς-900926

Δεν σταματούν οι επιτήδειοι, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαπατούν επιχειρηματίες και να αρπάζουν τις οικονομίες τους. Αυτή τη φορά τηλεφωνούν σε καταλύματα στις Β. Σποράδες με στοιχεία αστυνομικών και ζητούν να κάνουν κρατήσεις δωματίων για να αρπάξουν τους κωδικούς καρτών τους και να τους αδειάσουν τους λογαριασμούς. Επαγγελματίας είδε ποσό της τάξεως των 10.000 ευρώ να κάνει φτερά από τον λογαριασμό του πριν από δεκαπέντε μέρες.

Στην Αλόννησο οι επιτήδειοι επικαλούνται ακόμη και το όνομα του διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού, προκειμένου να πείσουν. Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας σήμανε χθες καμπανάκι κινδύνου για τις επιχειρούμενες απάτες.

Ερωτηθείσα σχετικώς η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αλοννήσου Αγγελική Μαλαματένιου είπε ότι αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί εδώ και τουλάχιστον τρία – τέσσερα χρόνια. Αυτή τη στιγμή όμως, όπως σημείωσε, «έχει ιδιαίτερη ένταση».

Οι επιτήδειοι είτε προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία των επιχειρηματιών, είτε να τους αρπάξουν απευθείας χρήματα με το πρόσχημα της καταβολής μεγαλύτερου ποσού από το προβλεπόμενο.

Πολλοί επιχειρηματίες έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης προχωρώντας σε κρατήσεις δωματίων, στα οποία όμως δεν παρουσιάστηκαν ποτέ αστυνομικοί για να διαμείνουν. Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να προστατέψουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Κάποιοι άλλοι, όμως, όχι.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συνιστά στους επαγγελματίες να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής διεύθυνσης σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

Ειδικότερα, οι δράστες προφασιζόμενοι την κράτηση δωματίων επιχειρούν να αποσπάσουν αριθμούς και κωδικούς PIN τραπεζικών καρτών ή προσωπικούς κωδικούς e-banking, μέσω υπερσυνδέσμων (links) που αποστέλλουν στα κινητά τους τηλέφωνα, με απώτερο στόχο (οι δράστες) να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμών των ιδιοκτητών και να πραγματοποιήσουν μεταφορές χρηματικών ποσών.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά εξαπάτησης, συνιστάται στους ιδιοκτήτες/υπεύθυνους τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και γενικότερα στους πολίτες:

-Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων και σε καμία περίπτωση να μην κοινοποιείτε σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

-Να πληκτρολογείτε στον φυλλομετρητή (browser) τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζάς σας και να μην μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων (links). Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι η σελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής στην οποία συνδέεστε είναι η αυθεντική.

-Να μη συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μέσω μηνυμάτων (sms, social media κ.λπ.).

Επιπλέον, οποτεδήποτε γίνει αντιληπτή περίπτωση απάτης, να ενημερώνετε αμέσως την τράπεζα και τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου