ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ενημερωτικές δράσεις στη Σκόπελο για διάσωση της μεσογειακής φώκιας

ενημερωτικές-δράσεις-στη-σκόπελο-για-903131

Οι στοχευμένες δράσεις για τη διάσωση της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus ήταν το αντικείμενο σεμιναρίου, που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Σκόπελο και στους φιλόξενους χώρους του Rigas Hotel Skopelos

Επρόκειτο για ένα ενημερωτικό σεμινάριο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατήρηση της μεσογειακής φώκιας στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων».

Το σεμινάριο συντόνισε η MΟm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας) σε συνεργασία με το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σκοπέλου και με προσκόπους μέλη της Ομάδας Διάσωσης Αγριας Ζωής.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ανακοινώθηκαν πολύ σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά στους τρόπους και τα μέσα διάσωσης και περίθαλψης της μεσογειακής φώκιας, ειδικά νεογνών, έως ότου αυτά παραδοθούν στις κατάλληλες εγκαταστάσεις της Mom για περαιτέρω φροντίδα.

Μετά το πέρας του ενημερωτικού σεμιναρίου, δόθηκε στον αρχηγό του Συστήματος Θ. Φαδάκη, καθώς και στα μέλη της προσκοπικής ομάδας rescue kit δειγματοληψίας, περίθαλψης και έρευνας για τη φώκια.

«Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Ενας απλός τρόπος είναι ο σεβασμός μας απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και η άμεση παροχή φροντίδας, εφόσον διαθέτουμε τις γνώσεις, όταν συναντήσουμε μία φώκια που χρήζει βοηθείας» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από τους διοργανωτές του ενημερωτικού σεμιναρίου.

Το «Rigas Hotel Skopelos» και η «Spyrou Skopelos Experience», ανέκαθεν ευαισθητοποιημένοι και με χρόνια συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος με ποικίλους τρόπους, κάνουν έκκληση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών των Βορείων Σποράδων να φροντίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα τους. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να απευθύνονται σε ειδικούς φροντιστές σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποια φώκια, που χρειάζεται βοήθεια.

Η μεσογειακή φώκια

Η εμβληματική για τη θάλασσά μας μεσογειακή φώκια είναι ένα ντροπαλό, παράκτιο ζώο με ιδιαίτερη αγάπη σε υποβρύχιες σπηλιές και απομονωμένες παραλίες, καθώς εκεί γεννά και θηλάζει τα μικρά της.

Οι μεσογειακές φώκιες ζούσαν σε μεγάλες αποικίες κατά μήκος ολόκληρης της Μεσογείου. Η εικόνα αυτή σήμερα είναι δυστυχώς σπάνια, καθώς έχουν απομείνει μόλις 600 περίπου ζώα σε όλο τον κόσμο.

Είναι το μόνο πτερυγιόποδο που ζει στην Ελλάδα. Τα πτερυγιόποδα είναι πλήρως προσαρμοσμένα στη ζωή στη θάλασσα, αλλά, σε αντίθεση με τα κητώδη, περνούν χρόνο και στην ξηρά, ειδικά για να γεννήσουν και να γαλουχήσουν τα μικρά τους.

Η μεσογειακή φώκια στις μέρες μας είναι ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά της Ευρώπης. Με τα ψάρια των θαλασσών να έχουν υποστεί δραματική μείωση, κινδυνεύει από έλλειψη τροφής. Παγιδεύεται συχνά στα αλιευτικά εργαλεία, όπου μπορεί να τραυματιστεί ή/και να θανατωθεί, ενώ ειδικά τα νεαρά φωκάκια – που δεν έχουν μάθει ακόμα να κολυμπούν – μπορεί να τραυματιστούν θανάσιμα από τα «δίχτυα φαντάσματα» που ξεμένουν στον βυθό της θάλασσας. Οπως και όλα τα θαλάσσια θηλαστικά, κινδυνεύει επίσης από τη ρύπανση των θαλασσών, την όχληση από τα σκάφη και την κλιματική κρίση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου