ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε ιδιώτη τμήμα της καθαριότητας της Σκιάθου

σε-ιδιώτη-τμήμα-της-καθαριότητας-της-σ-313416

Εντονες αντιδράσεις από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας

Με εντάσεις πραγματοποιήθηκε χθες ο διαγωνισμός για την εκχώρηση τμήματος των υπηρεσιών καθαριότητας της Σκιάθου σε ιδιώτη, ενώ μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας μετέβησαν στο νησί σε ένδειξη διαμαρτυρίας πραγματοποιώντας συγκέντρωση στο Δημαρχείο και καταγγέλλοντας με ανακοίνωσή του την Δημοτική Αρχή για την εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη. Αν και στόχος ήταν η ματαίωση του διαγωνισμού και «η διαφύλαξη του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α» τελικά εκτός από την αναστάτωση και την ενημέρωση των υπαλλήλων του Δήμου για εργασιακά και συνδικαλιστικά θέματα, ο διαγωνισμός έγινε κανονικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τελικά, ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη η παραπάνω συγκέντρωση και η τρίωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, με αποτέλεσμα τμήμα των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Σκιάθου να εκχωρηθεί σε ιδιώτη για πέντε μήνες.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Καραστατήρας προτίθεται να καταθέσει ένσταση επί της διαδικασίας, την οποία θα κοινοποιήσει άμεσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, θεωρώντας ότι «δεν πρέπει να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία που πραγματοποιήθηκε χθες».

Την πλήρη αντίθεσή του στην παραπάνω διαδικασία εξέφρασε και ο Θόδωρος Τσαλούχας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, τονίζοντας ότι «ανοίγει με αυτό τον τρόπο ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας», ενώ η πρώτη σε ψήφους από την πλειοψηφούσα παράταξη τη ΔΑΣ Εύη Καρυδάκη έκανε λόγο για «τρομοκρατία και φασισμό», καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, «τη στάση του Δημάρχου να καλέσει την αστυνομία».

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν την Δημοτική Αρχή της Σκιάθου στην συγκεκριμένη απόφαση, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Διολέττας, υπογραμμίζει ότι «ο ιδιώτης εργάζεται με δικά του οχήματα, γεγονός πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή την στιγμή έχουμε ανάγκη από οχήματα και για να επισκευαστούν τα υπάρχοντα, πρέπει να καταβληθεί προκαταβολικά το ποσό που απαιτείται».

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας υπογραμμίζει ότι ο νόμος που ισχύει για τους 8μηνίτες είναι αποτρεπτικός προκειμένου να προσληφθεί εποχικό προσωπικό, «διότι όσοι συμπληρώνουν τρία οχτάμηνα απασχόλησης δεν μπορούν να απασχοληθούν εκ νέου στον Δήμο», εξηγεί. «Αυτή την στιγμή, συνεχίζει ο ίδιος, δουλεύουμε με δέκα διμηνίτες προκειμένου να ετοιμάσουμε το νησί για το καλοκαίρι, ενώ για να λειτουργήσει όπως πρέπει η υπηρεσία καθαριότητας, χρειαζόμαστε πάνω από 25 άτομα και αυτή την στιγμή δεν έχουμε εργατικό δυναμικό. Κατά συνέπεια, βλέποντας ότι δεν υπήρχαν αρκετοί υπάλληλοι για να δουλέψουν στην καθαριότητα και παράλληλα υπάρχει πρόβλημα με τα μηχανήματα, αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να οδηγηθούμε στην συγκεκριμένη προσωρινή λύση».

Το θέμα των απολύσεων τέθηκε πολύ έντονα στην διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και τόσο ο Δήμαρχος κ. Πλωμαρίτης, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κατέστησαν σαφές ότι «δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς», τονίζοντας παράλληλα ότι «πρόθεσή μας είναι να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων μας και γι’ αυτό τον λόγο εκχωρείται τμήμα της καθαριότητας σε ιδιώτη, και κρατούμε το υπόλοιπο δουλεύοντας με το υπάρχον προσωπικό».

Τέλος επισημάνθηκε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω του ότι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί υπάλληλοι και για την πρόσληψη ενός νέου, απαιτείται προηγουμένως η συνταξιοδότηση τεσσάρων επιπλέον, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη στην αποκομιδή των 45 τόνων απορριμμάτων που συσσωρεύονται στην διάρκεια της θερινής περιόδου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου