ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μηδενικές αυξήσεις τελών

μηδενικές-αυξήσεις-τελών-327011

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εγκρίθηκε η ένταξη του Βιολογικού της Αλοννήσου στο ΕΣΠΑ

Μηδενικές αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, προκειμένου να υλοποιηθεί το μείζονος σημασίας έργο του Βιολογικού Καθαρισμού, είναι δύο από τα βασικά θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στην πρόσφατη συνεδρίαση, θα παραμείνουν ως έχουν τα τέλη ύδρευσης για το 2012 στην Αλόννησο, με δεδομένη την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να συμβάλει στην βελτίωση της καθημερινότητας του τοπικού πληθυσμού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Μετά την λύση της ΔΕΥΑ, η υπηρεσία έχει μεταφερθεί πλέον στον Δήμο Αλοννήσου και όπως τονίζει σε αυτό το σημείο ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης «έχοντας επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε ως έχουν τα δημοτικά τέλη, χωρίς να προβούμε σε καμία απολύτως αύξηση, προσπαθώντας να βοηθήσουμε, όσο είναι δυνατό, τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της Αλοννήσου». Παράλληλος στόχος είναι η θέσπιση εκπτωτικών τιμών σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως πολύτεκνους, τρίτεκνους, χαμηλοσυνταξιούχους κλπ, οι οποίες θα τεθούν εκ νέου προς συζήτηση, σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του Βιολογικού, αντίστοιχα, το οποίο εισέρχεται ουσιαστικά σε τροχιά υλοποίησης μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, έγινε εκτενής συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου υπογραμμίστηκε η σημασία του συγκεκριμένου έργου για το νησί. «Θα προχωρήσουμε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά την έγκριση ένταξης του έργου του Βιολογικού, προϋπολογισμού 10 εκ 852000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ» επισημαίνει ο κ. Βαφίνης. Όπως υπογραμμίζει παράλληλα ο ίδιος «είναι το δεύτερο μεγάλο έργο του νησιού που εντάσσεται σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μετά το ταχυδιυλιστήριο και τα εξωτερικά δίκτυα, τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την λειτουργία της λιμνοδεξαμενής. Παράλληλα, προσθέτει ο ίδιος, είναι το μεγαλύτερο έργο, από άποψη προϋπολογισμού».

Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων στους οικισμούς Πατητηρίου, Βότση και χώρας Αλοννήσου, ανοίγει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο, στο πεδίο των έργων υποδομής και ανάπτυξης του νησιού. Ο Βιολογικός και το αποχετευτικό, είναι οι δύο βασικές παράμετροι του ίδιου θέματος, δεδομένου ότι «θα λυθεί ένα λειτουργικό πρόβλημα και ταυτόχρονα θα γίνει ένα ακόμη βήμα σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος» τονίζει ο Δήμαρχος του νησιού. Παράλληλα όμως, είναι ουσιαστικής σημασίας έργο για την Αλόννησο, η οποία είναι τα τουριστικό νησί, εξ ολοκλήρου ενταγμένο στο δίκτυο Νατούρα.

Στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, εγκρίθηκε, εξάλλου, η εκπόνηση τεσσάρων μελετών, οι οποίες έχουν, σημειωτέον, δρομολογηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η μόνιμη άδεια λειτουργίας των σφαγείων. Οι εν λόγω μελέτες, σε συνάρτηση με την δημιουργία χώρων υγιεινής, θα συμβάλουν αποφασιστικά στην κατάθεση του πλήρους φακέλου, για την αδειοδότηση των σφαγείων της Αλοννήσου.

Παράλληλα αποφασίστηκε η ανάθεση του καθαρισμού των ακτών του νησιού σε ιδιώτη, καθώς η προσβασιμότητα σε αρκετές ακτές του νησιού είναι εφικτή μόνο δια θαλάσσης και ο Δήμος δεν διαθέτει σκάφος. Τέλος, ελήφθη απόφαση για την εκπόνηση τριών συμπληρωματικών μελετών για το αλιευτικό καταφύγιο Βότση, προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Το έργο βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης και μετά από επιστολή που λάβαμε στις 20 Μαρτίου, από την διαχειριστική αρχή αλιείας, μας ζητήθηκαν συμπληρωματικές μελέτες, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και η ένταξη του έργου» καταλήγει ο κ. Βαφίνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου