Αυστηροί κανονισμοί και πρόστιμα στις παραλίες Αλοννήσου

Τελευταία ενημέρωση: 2012-03-23, 13:09:43
Αυστηροί κανονισμοί και πρόστιμα στις παραλίες Αλοννήσου

Πρωτοβουλίες για την πάταξη της ρύπανσης σε ακτές, παραλίες και σε όλο το νησί

Τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρά μέτρα θεσπίζονται από τον Δήμο Αλοννήσου με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση της άρτιας εικόνα του νησιού. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που θα εφαρμοστούν, εντάσσεται η επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ, σε όσους ρυπαίνουν τις ακτές και τις παραλίες του νησιού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Ο νέος κανονισμός που θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, αφορά τόσο τους επαγγελματίες, όσο και τους κατοίκους του νησιού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα περιβάλλοντος. «Τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, δεν έχουν ως στόχο την τιμωρία, αλλά αντίθετα έχουν τον χαρακτήρα της νουθεσίας και της ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού σε σχέση με την διατήρηση της άρτιας εικόνας του νησιού τους» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης. Όπως επισημαίνει παράλληλα ο ίδιος «τα πρόστιμα δεν επιβάλλονται για φοροεισπρακτικούς λόγους, αλλά αποτελούν, αντίθετα, ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης του κόσμου, προκειμένου να είναι πιο προσεκτικοί πάνω σε δύο βασικά και αλληλένδετα θέματα, την καθαριότητα και την προστασία του περιβάλλοντος».

Μεταξύ των θεμάτων που διευκρινίζονται στον νέο κανονισμό της υπηρεσίας καθαριότητος, ο οποίος έχει υποβληθεί προς έγκριση στην αρμόδια περιφερειακή αρχή, είναι το ωράριο αποκομιδής, καθώς και τα είδη που συνθέτουν την έννοια απορρίμματα. Συγκεκριμένα, καθίσταται σαφές ότι τα απορριμματοφόρα του Δήμου

δεν παραλαμβάνουν άχρηστες οικιακές συσκευές, έπιπλα, παλαιά στρώματα και άλλα συναφή αντικείμενα. Παράλληλα, στις περιοχές που δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα μηχανικής αποκομιδής των απορριμμάτων, όπως π.χ. στην Παλαιά Αλόννησο, τα προς αποκομιδή απορρίμματα πρέπει να εναποτίθενται καλά συσκευασμένα σε πλαστικούς ανθεκτικούς σάκους, στις προκαθορισμένες, από τη διεύθυνση καθαριότητας, θέσεις.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, στους επαγγελματίες των χώρων εστίασης και αναψυχής, υποχρεούνται να τοποθετούν τα απορρίμματά τους σε ιδιωτικούς κάδους όπου θα αναγράφουν την επωνυμία του καταστήματός τους. Οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να φυλάσσουν τους κάδους εντός της ιδιοκτησίας τους, τοποθετώντας τους έξω από τον ιδιωτικό τους χώρο ή στα σημεία που έχει υποδείξει η υπηρεσία καθαριότητας αυστηρά και μόνο τις ώρες αποκομιδής. Μετά την αποκομιδή και σε μικρό χρονικό διάστημα οι κάδοι θα αποσύρονται εντός του ιδιωτικού χώρου. Αν διαπιστωθεί παράβαση της παραπάνω διάταξης ο Δήμος θα επιβάλει σε βάρος του παραβάτη, χρηματικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Ανάλογα μέτρα θεσπίζονται για όσους συλληφθούν να μετατοπίζουν κάδους ή να σταθμεύουν μπροστά σε κάδους απορριμμάτων, εμποδίζοντας την διαδικασία αποκομιδής. Στην πρώτη περίπτωση ο παραβάτης θα καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 200 ευρώ και 100 ευρώ στην δεύτερη, αντίστοιχα, περίπτωση. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τους επικεφαλής του Δήμου Αλοννήσου είναι η προστασία πηγαδιών, ρεμάτων, χειμάρρων και αγροτικών δρόμων. Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύεται ρητά η εναπόθεση μπάζων και σκουπιδιών καθώς και πάσης φύσεως παλαιών και άχρηστων αντικειμένων πλησίον δημοτικών και αγροτικών δρόμων. Απαγορεύεται επίσης η απόρριψη μπάζων, σκουπιδιών και αντικειμένων μέσα σε παλαιά πηγάδια, ρέματα και κοίτες χειμάρρων. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο απαγορεύεται αυστηρά η εναπόθεση σκουπιδιών και πάσης φύσεως απορριμμάτων σε όλο το μήκος των ακτών και των παραλιών του Δήμου, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής θα διπλασιάζεται.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
7
=