ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κόντρα στη Βουλή για το Ναυάγιο της Περιστέρας

κόντρα-στη-βουλή-για-το-ναυάγιο-της-περ-287698

Αμετακίνητο δηλώνει το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού στο ζήτημα του υψηλού αντιτίμου των 50 ευρώ για τον Επισκέψιμο Ενάλιο Αρχαιολογικό Χώρο (ΕΕΑΧ) του ναυαγίου της Περιστέρας στην Αλόννησο σύμφωνα με την απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση που πραγματοποίησε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι το υψηλό αυτό αντίτιμο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επισκέπτες και θα υπονομεύσει την προσπάθεια ανάδειξης του καταδυτικού τουρισμού της χώρας.

Επιπλέον, στην ίδια ερώτηση που κατατέθηκε με τις αρμόδιες Τομεάρχες Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου, και Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου, ζητήθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η κατάθεση της οικονομοτεχνικής μελέτης με βάση την οποία διαμορφώθηκε το ύψος του αντιτίμου.

Η κ. Μενδώνη απαντώντας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία οικονομοτεχνική μελέτη, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι «δεν είναι αναγκαία για να μπορέσει να αντιληφθεί κανείς ότι το ορισθέν αντίτιμο βρίσκεται εντός του πλαισίου της ανταποδοτικής επίσκεψης.

Συνεχίζοντας η Υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε ότι, «ο καθορισμός αντιτίμου δεν αποτελεί απόρροια επιστημονικών δεδομένων και κριτηρίων, αλλά πραγματικών δεδομένων, που κατά κύριο λόγο είναι το ετήσιο κόστος που καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο δια του ΥΠΠΟΑ για την λειτουργία του».

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είναι φανερό ότι η κα. Υπουργός αγνοεί τι είναι η οικονομοτεχνική μελέτη, γιατί αν αυτή είχε γίνει θα μπορούσε να εξεύρει κατάλληλες λύσεις και εναλλακτικές αποφεύγοντας την καταστροφική για το ναυάγιο της Περιστέρας αύξηση του εισιτηρίου στα 50 ευρώ. Σκοπός της οικονομοτεχνικής μελέτης είναι να εξετάζει την βιωσιμότητα της επένδυσης, εντοπίζοντας παράλληλα πιθανές αδυναμίες και να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως με ποιο τίμημα θα είναι επιτυχής η επένδυση.

Επιπρόσθετα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι αναφορικά με το ότι παρεκκλίνει εντελώς από τη διεθνή πρακτική για τον καθορισμό του αντιτίμου στους αρχαιολογικούς χώρους, η κ. Μενδώνη υπεκφεύγει λέγοντας ότι στη Μεσόγειο ο τρόπος λειτουργίας του ΕΕΑΧ Περιστέρας είναι μοναδικός και υποδειγματικός.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε εκ νέου την Υπουργό Πολιτισμού να λάβει υπόψη το πλήγμα στο εισόδημα του πολίτη μέσα στην πανδημική κρίση, και να μειώσει άμεσα το ύψος του αντιτίμου προτού η λανθασμένη επιλογή πλήξει την προσέλευση στο ΕΕΑΧ Περιστέρας, και ευρύτερα την τοπική οικονομία της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου