ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αίτημα για μείωση ΦΠΑ στα νησιά

αίτημα-για-μείωση-φπα-στα-νησιά-289495

Πρόταση ψηφίσματος για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου η Λαϊκή Συσπείρωση, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων.

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα νησιά, ούτε ήταν, ούτε είναι -ειδικά σήμερα- προνόμιο.

Το νέο κύμα ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων ηλεκτρισμού που παραλαμβάνουν τα νοικοκυριά, ήρθαν για να μείνουν.

Το όποιο εισόδημα εξασφαλίζουν στα νησιά οι εργαζόμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, όπως και οι αγρότες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, εξανεμίζεται από το βουνό των υποχρεώσεων που δημιουργεί ακατάπαυστα η αντιλαϊκή πολιτική.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με πακτωλό ενισχύσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητά τους στο δρόμο της «πράσινης μετάβασης»» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα που υπογράφει ο Βάιος Καρπέτας, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Σκιάθου.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «οι δυσκολίες για τους νησιώτες, ακόμα και να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, θα παραμείνουν ανυπέρβλητες μπροστά στις θυσίες που θα υποστούν σε όλα τα επίπεδα την επόμενη περίοδο. Η νέα φάση της καπιταλιστικής «πράσινης ανάπτυξης» σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, μετατρέπει τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας σε πανάκριβα εμπορεύματα, εκτινάσσει το κόστος διαβίωσης με αποτέλεσμα να στερούνται περισσότερες οικογένειες βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτές οι θυσίες, μετατρέπονται σε αμύθητα κέρδη για λίγους».

Με το ίδιο ψήφισμα η Λαϊκή Συσπείρωση Σκιάθου διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ συνολικά στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και τηλεπικοινωνιών, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, επισημαίνοντας ότι «είναι καθολική απαίτηση των κατοίκων των Σποράδων, που πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, ως ένα ελάχιστο μέτρο-αντιστάθμισμα από τις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή μας στα νησιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου