ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρωτοβουλία για την υγεία

πρωτοβουλία-για-την-υγεία-371348

Στην Αλόννησο βρίσκονται οι κινητές ιατρικές μονάδες, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις στον τοπικό πληθυσμό.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες είναι μία πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας.

Οι ΚΙΜ επισκέπτονται κάθε μήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, νησιά της άγονης γραμμής και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, με στόχο να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε υψηλού επιπέδου και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας καθώς και σε εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Οι δύο άρτια εξοπλισμένες ΚΙΜ συνθέτουν ένα καινοτόμο, ολιστικό πρόγραμμα προαγωγής της υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας λαμβάνουν δωρεάν ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από έμπειρο επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Οι ΚΙΜ είναι εξοπλισμένες με μονάδα ψηφιακής μαστογραφίας, οδοντιατρείο και μονάδα μέτρησης της οστικής πυκνότητας, μεταξύ άλλων, δίνοντας τη δυνατότητα στο επιστημονικό προσωπικό να δημιουργεί και να οργανώνει εντός δυο ωρών μία κλινική σε κατάλληλο δημόσιο χώρο της εκάστοτε περιοχής. Κάθε αποστολή είναι εξατομικευμένη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ιατρικές ανάγκες της κάθε κοινωνίας.

Το πρόγραμμα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο υλοποίησής του, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόληψη ασθενειών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, και τη μείωση έκτακτων ιατρικών περιστατικών.

Επιπλέον των δράσεων των ΚΙΜ, οι αποστολές περιλαμβάνουν την ανάλυση των κλινικών εξετάσεων, τη συμπλήρωση του ιατρικού φακέλου των ασθενών και την ενημέρωση των κατοίκων. Παράλληλα με τις κλινικές εξετάσεις, υλοποιείται σε κάθε αποστολή μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν ενημερωτικές ομιλίες σε ενήλικες και μαθητές σχετικά με θέματα υγιεινής διατροφής, της έγκαιρης διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών, μεταξύ άλλων, καθώς και μαθήματα για την παροχή πρώτων βοηθειών που απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους.

Το πρόγραμμα «Παντού στην Ελλάδα» που υλοποιείται με τη συνδρομή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων πλαισιώνεται από καρδιολόγο, ορθοπεδικό, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, παθολόγο – διαβητολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο, διαιτολόγο, πνευμονολόγο, νευρολόγο, γενικό χειρουργό, παιδίατρος, οδοντίατρος και ψυχολόγος.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται μέχρι αύριο Δευτέρα 11 Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στο Κέντρο Υγείας Αλοννήσου.

Οσοι επιθυμούν μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο τηλέφωνο 2102447694 με τη χρήση του ΑΜΚΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου