ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Πρεσβευτής» της Ελλάδας στο Ριάντ ο Σκιαθίτης Γιώργος Βιολέττας  

πρεσβευτής-της-ελλάδας-στο-ριάντ-ο-σ-400209

Χρώματα Ελλάδας, αύρα νησιωτική και επιστημονική γνώση μεταφέρει στους φοιτητές του, στη μακρινή Σαουδική Αραβία, Σκιαθίτης αυθεντία στην πληροφορική. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γενέτειρά του, ο Γιώργος Βιολέττας διαπρέπει στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ως καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Αλφάιζαλ, το μεγαλύτερο ιδιωτικό στη χώρα.

Βέρος Σκιαθίτης, με βαθιές ρίζες και αγάπη για τη γενέτειρά του, το νησί του Παπαδιαμάντη, ο διακεκριμένος επιστήμονας τιμά με την επιστημονική του δράση τα ελληνικά χρώματα, σε σύγχρονη μεγαλούπολη 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, την προσωπική εξέλιξη και την επιστήμη και έχοντας διαγράψει αξιόλογη πορεία στον χώρο της πληροφορικής, από το 2010 διέβλεψε ότι το μέλλον στην Ελλάδα θα ήταν δύσκολο και αβέβαιο.

«Εστελνα συστηματικά βιογραφικά ανά τον κόσμο, οπότε ήρθε η πρόταση από γερμανική εταιρεία για να διδάξω σε κολέγιο στη Σαουδική Αραβία, η οποία δεν είναι και τόσο μακριά, είναι τέσσερις ώρες με το αεροπλάνο, και πλέον έχει απευθείας πτήσεις», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Βιολέττας, ο οποίος βρίσκεται δέκα χρόνια στη Σαουδική Αραβία.

Περιγράφοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας – σύμβολο προόδου, εξέλιξης και νέων τεχνολογιών, όπου ζει πλέον και μεγαλουργεί, επισημαίνει ότι «το επίπεδο ζωής είναι εξαιρετικά υψηλό και άνετο. Η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα, που βαδίζει με ταχύτατους ρυθμούς προς τον εκσυγχρονισμό. Γίνονται τεράστια έργα στη χώρα, όπως μετρό, θεματικά πάρκα και η εμβληματική σύγχρονη πόλη ΝΕΟΜ, που θα ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχει συγκεκριμένο όραμα για την ανάπτυξη της χώρας και έχουν καταργηθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις του παρελθόντος. Η ψηφιοποίηση της χώρας έχει περιορίσει σημαντικά τη γραφειοκρατία και έχει βελτιώσει αισθητά τους τρόπους συνδιαλλαγής με το κράτος. Eνα πολύ μεγάλο ποσοστό εργασιών εκτελείται, πλέον, ηλεκτρονικά».

«Χαίρουν εκτίμησης οι Ελληνες»

Εύλογο το ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν οι γηγενείς τους Ελληνες, με τον ίδιο να απαντά: «Οι Ελληνες γενικά χαίρουν εκτίμησης στον αραβικό κόσμο. Επιπλέον πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε είναι η Ευρώπη. Εδώ, οι τίτλοι από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια είναι σημαντικοί και γίνονται άμεσα αποδεκτοί. Ετσι και τα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων απολαμβάνουν το κύρος του δυτικού κόσμου».

Το status ζωής τελείως διαφορετικό στη Σαουδική Αραβία, με την προσαρμογή σχεδόν εύκολη. «Υπάρχουν κάποιες διαφορές νοοτροπίας. Για παράδειγμα οι Αραβες γενικά είναι πολύ συναισθηματικοί και χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί. Σε αυτό, εμείς ως Ελληνες έχουμε μεγαλύτερη κατανόηση από τους Βορειοευρωπαίους, που πολλές φορές αδυνατούν να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι θυμώνουν όταν τους λένε ένα ξερό «όχι». Επίσης, ζούμε σε περιφραγμένες κοινότητες (compounds), όπου ο τρόπος ζωής είναι καθαρά δυτικός. Ταυτόχρονα, τα παιδιά απολαμβάνουν τα προνόμια ενός χωριού, δηλαδή ασφάλεια, δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, υπάρχουν γήπεδα, πισίνες», αναφέρει ο ίδιος.

Πανδημία με… αυστηρούς ελέγχους

Υψηλό το επίπεδο ζωής στη Σαουδική Αραβία, με την πανδημία να έχει προκαλέσει αλλαγές στην καθημερινότητα του τοπικού πληθυσμού, κατ’ αντιστοιχία με τα δεδομένα που ισχύουν σ’ όλο τον κόσμο.

«Η πανδημία άλλαξε παντελώς τις ζωές μας. Για αρκετούς μήνες είχαμε ολοκληρωτικό και αυστηρό lock down. Για δύο χρόνια, στα σχολεία όλων των βαθμίδων πραγματοποιούνταν μαθήματα αποκλειστικά μέσω υπολογιστή. Το τρέχον εξάμηνο γυρίσαμε στις αίθουσες», αναφέρει ο Γιώργος Βιολέττας.

Οσον αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, «υπάρχει μία εφαρμογή στο κινητό, που ενημερώνεται αυτόματα για την κατάσταση του χρήστη και αν δεν φαίνεται ότι είσαι πλήρως εμβολιασμένος, δεν μπορείς να πας σχεδόν πουθενά, όπως σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα κτλ. Οι έλεγχοι στις εισόδους όλων των κτιρίων είναι αυστηροί και χωρίς εξαιρέσεις. Φυσικά, εμβολιάζονται όλοι όσοι βρίσκονται στη χώρα», προσθέτει ο ίδιος.

Οικογενειακώς στο Ριάντ

Μεγάλο βήμα για την οικογένεια του Γιώργου Βιολέττα το ταξίδι ζωής στο μακρινό Ριάντ, με τον ίδιο να υπογραμμίζει: «Από την αρχή αποφασίσαμε να έρθουμε οικογενειακώς. Τα παιδιά πηγαίνουν σε αγγλόφωνο σχολείο και η σύζυγος μου Σοφία εργάζεται ως διευθύντρια πωλήσεων σε μεγάλη εταιρεία. Εχουμε συνηθίσει στον τρόπο ζωής, ενώ πλέον υπάρχουν αρκετοί Ελληνες κοντά μας, με τους οποίους βρισκόμαστε τακτικότατα, όπως και τα παιδιά μας. Δύσκολα θα αποφασίζαμε να φύγουμε, αν και βέβαια πάντα αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθούμε μία καλύτερη πρόταση, όποτε και όταν έρθει. Η Ευρώπη, για παράδειγμα, είναι ο τόπος που αισθανόμαστε οικεία, εκεί που εύκολα θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε να μετοικήσουμε».

«Γκουρού» της πληροφορικής

Με μακρά θητεία και γνώση στο πεδίο της πληροφορικής, σπούδασε στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια εκπόνησε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) και την ασφάλεια των συγκεκριμένων συσκευών.

Εργάστηκε στο παρελθόν ως project manager σε μεγάλα έργα πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης δίδασκε πληροφορική στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) στη Σίνδο και σε άλλα τριτοβάθμια ιδρύματα.

Στη Σαουδική Αραβία δίδαξε σε κολέγια, αλλά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στον Κόλπο (Μπαχρέιν). Εχει απασχοληθεί επίσης ως σύμβουλος ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων.

Εξελίσσει την έρευνα

Επιστήμονας με πολυεπίπεδη δράση, έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (Horizon 2020), έχοντας στο ενεργητικό του αρκετές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια στον χώρο της πληροφορικής.

«Στο πλαίσιο του διδακτορικού μου έχω κατασκευάσει μία πλήρως λειτουργική πλατφόρμα παρακολούθησης δικτύων IoT συσκευών, η οποία ήδη χρησιμοποιείται από άλλους ερευνητές», υπογραμμίζει, αναφερόμενος στην ερευνητική του δραστηριότητα.

«Πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Αλφάιζαλ ξεκινήσαμε την κατασκευή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), που συμμετέχω στη συγγραφή του προγράμματος αναγνώρισης αντικειμένων», προσθέτει.

Στην καρδιά του η Σκιάθος

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καρδιάς του η Σκιάθος, ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε. «Εκεί είναι η οικογένεια μου και οι παιδικοί φίλοι. Οταν κάνω βόλτα στα σοκάκια, έχω παντού αναμνήσεις και γνώριμες εικόνες. Ως εκπαιδευτικός, έχω αρκετά μεγάλη άδεια το καλοκαίρι, το οποίο το περνάω στη Σκιάθο με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, απολαμβάνοντας ως τουρίστας πλέον τις ομορφιές του τόπου μου», τονίζει.

Δυστυχώς, τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, δεν κατέστη δυνατό να επισκεφτεί τη γενέτειρά του, παραμένοντας, λόγω συνθηκών, στο Ριάντ.

Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει: «Είμαστε τυχεροί, διότι, όπως προανέφερα, υπάρχουν αρκετοί Ελληνες γύρω μας. Βρισκόμαστε τακτικά, συχνά τρώμε όλοι μαζί και φυσικά συζητάμε, αναλύουμε και ενίοτε μαλώνουμε ως γνήσιοι Ελληνες για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα».

Κλείνοντας, δεν παραλείπει να εκφράσει τη συγκίνησή του για την καταγωγή και το νησιώτικο dna που τον χαρακτηρίζει, τονίζοντας ότι «όλοι εμείς, που ζούμε στο εξωτερικό, πάντα μέσα μας κουβαλάμε την Ελλάδα».

Ο Σκιαθίτης Γιώργος Βιολέττας ζει με την οικογένειά του στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου