ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Θεσμός τα «Κατσώνεια» στη Σκιάθο

θεσμός-τα-κατσώνεια-στη-σκιάθο-427338

Τιμάται μεθαύριο η 78η επέτειος από τη βύθιση του θρυλικού υποβρυχίου «Κατσώνης»

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης διοργανώνονται μεθαύριο Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου από τον Δήμο Σκιάθου και τη Διοίκηση Υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Δήμος Σκιάθου τιμά την 78η επέτειο από τη βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης», διοργανώνοντας εκδηλώσεις που υπογραμμίζουν το ιστορικό γεγονός.

Στις 10 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών και θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπρόσωπο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο ΠΝ, διοικητή Διοικητικής Μέριμνας Πολεμικού Ναυτικού, Γεώργιο Μπαμπλένη.

Στις 11 το πρωί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων του υποβρυχίου Υ1 «Κατσώνης» και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Στις 19:30 προγραμματίζεται συναυλία αφιερωμένη στην αξία της ιστορικής μνήμης, αλλά και στη μεγαλειώδη ναυτική ιστορία των λαών της Μεσογείου, με τίτλο «Memoria», εμπνευσμένη από τη φράση «Η μνήμη είναι ο φύλακας του νου μας» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Σκιάθου.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι Αναστασία Κότσαλη μεσόφωνος, Ιάσονας Μαρμαράς τσέμπαλο, Γκουίντο Ντε Φλάβις σαξόφωνο.

Το υποβρύχιο «Κατσώνης» βυθίστηκε πριν από 78 χρόνια, από γερμανικό πλοίο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε ένα από τα έξι υποβρύχια του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εγραψε ιστορία

Το υποβρύχιο «Κατσώνης» βρίσκεται σε απόσταση 5,2 μιλίων ΒΔ του ακρωτηρίου Κάστρου της Σκιάθου.

Το ιστορικό υποβρύχιο «Κατσώνης» υπήρξε ένα από τα έξι υποβρύχια του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε το όνομά του από τον Ελληνα αξιωματικό του τσαρικού στρατού Λάμπρο Κατσώνη και ήταν το δεύτερο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού με αυτή την ονομασία.

Κατά τον Ελληνοïταλικό Πόλεμο, με κυβερνήτη τον Αθανάσιο Σπανίδη, πραγματοποίησε τέσσερις πολεμικές περιπολίες. Στις 31 Δεκεμβρίου 1940 βύθισε με το πυροβόλο του το ιταλικό ατμόπλοιο QUINΤO πλησίον των γιουγκοσλαβικών ακτών. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941, κατέφυγε με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο στην Αίγυπτο και στη συνέχεια κατέπλευσε στο Πορτ Σουδάν, όπου παρέμεινε για μακρά επισκευή.

Στις 2 Ιουλίου 1942, μετά την επανάπλευσή του στην Αίγυπτο, βυθίστηκε από λανθασμένο χειρισμό στο λιμάνι του Πορτ Σάιντ κατά την αποπεράτωση του δεξαμενισμού του. Ανελκύστηκε, επισκευάστηκε και άρχισε περιπολίες στο Αιγαίο με κυβερνήτη τον Βασίλη Λάσκο.

Στις 2 Απριλίου 1943 βύθισε το ιταλικό βοηθητικό περιπολικό TERGESTE στο λιμάνι του Γυθείου. Στις 5 Απριλίου 1943 βύθισε έξω από τον Μέριχα της Κύθνου το ισπανικό ατμόπλοιο SAN ISIDRO LABRADOR. Στις 29 Μαΐου 1943 βύθισε κοντά στη Σηπιάδα το ισπανικό ατμόπλοιο RIGEL, συλλαμβάνοντας αιχμάλωτο τον καπετάνιο και τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, ενώ το Κατσώνης ανέμενε τη διέλευση εχθρικού πλοίου κοντά στις ακτές του Νοτίου Πηλίου, εντοπίστηκε από γερμανικό ανθυποβρυχιακό. Μετά τη ρίψη βομβών βάθους, το «Κατσώνης» εξαναγκάστηκε σε ανάδυση και εξόρμηση διά πυροβόλου, αλλά εμβολίστηκε από τον διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί βόρεια της Σκιάθου.

Τη ζωή του έχασε ο κυβερνήτης του Βασίλης Λάσκος και 31 μέλη του πληρώματος, οδηγήθηκαν στην αιχμαλωσία 17, ενώ μόνο τρεις κατάφεραν να διαφύγουν, κολυμπώντας.

Ο ύπαρχος Τσουκαλάς και οι υπαξιωματικοί Τσίγκρος και Αντωνίου διέφυγαν κολυμπώντας στη Σκιάθο και επέστρεψαν, μετά από περιπέτειες, στη Μέση Ανατολή. Ο Ηλίας Τσουκαλάς έγραψε βιβλίο για τα δραματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, περιγράφοντας με συγκλονιστικό τρόπο τη βύθιση του υποβρυχίου και όσα ακολούθησαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου