ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Γιοφύρι της Αρτας… η ανακατασκευή ~ Σουρωτήρι έχει καταντήσει το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου

γιοφύρι-της-αρτας-η-ανακατασκευή-σο-430337

Το κτίριο, που στεγάζει τη δημόσια δομή υγείας του νησιού, καταρρέει και οι αρχές περί άλλων τυρβάζουν – Στα συρτάρια έτοιμη μελέτη, δωρεά από το Ιδρυμα «Μαρτίνου»

Σε γιοφύρι της Αρτας τείνει να εξελιχτεί η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου.

Η μοναδική δημόσια δομή υγείας του νησιού, που εξυπηρετεί, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους του, χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι καθώς επίσης και τα περιφερειακά ιατρεία των δημοτικών ενοτήτων Κλήμα, Ελιος και το περιφερειακό ιατρείο της Αλοννήσου, πνέει τα λοίσθια.

Το κτίριο θυμίζει σουρωτήρι. Οι εσωτερικοί χώροι παραπέμπουν σε εγκαταλειμμένο κτίριο, εξαιτίας της μη συντήρησης οι υποδομές είναι σε μαύρο χάλι, οι τοίχοι ετοιμόρροποι, οι χώροι υγιεινής άθλιοι.

Οι επανειλημμένες έντονες διαμαρτυρίες των τοπικών αρχών και των κατοίκων του νησιού δεν φαίνεται να συγκινούν τις αρμόδιες αρχές που περί άλλων τυρβάζουν.

Οι εσωτερικοί χώροι, όπου εξετάζονται οι ασθενείς, δεν θυμίζουν υποδομές σε δημόσια δομή υγείας

Υπουργείο Υγείας, 5η ΥΠΕ και Περιφέρεια Θεσσαλίας θα μπορούσαν να συνεργαστούν, όπως έγινε στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, και να δρομολογήσουν την ανακατασκευή του κτιρίου. Δεν το έχουν κάνει.

Να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό κόστους για τα έργα που θα πρέπει να γίνουν, ώστε η δομή να γίνει λειτουργική.

Ο Δήμος Σκοπέλου βλέποντας την απραξία… και έχοντας «χορτάσει» από λόγια χτύπησε την πόρτα του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου». Το Ιδρυμα χρηματοδότησε τη σύνταξη της μελέτης.

Σύμφωνα με τους μελετητές ο προϋπ0λογισμός για την ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Σκ0πέλου ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Η μελέτη προωθήθηκε στο υπουργείο Υγείας, στην 5η ΥΠΕ και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Δήμος Σκοπέλου δεν έχει κανένα νεότερο.

«Αν το κτίριο δεν ανακατασκευαστεί άμεσα, κινδυνεύει να πέσει στα κεφάλια μας και τότε θα τρέχουμε», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σταμάτης Περίσσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια υγειονομικών και ασφαλισμένων που χρησιμοποιούν τον χώρο.

Αποψη από τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, που παραπέμπει περισσότερο σε παράγκα, παρά σε Κέντρο Υγείας

Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρασκηνιακά ο ένας ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας φέρεται να επισημαίνει ότι δεν έχει την αρμοδιότητα και «δείχνει» την 5η ΥΠΕ ως υπεύθυνη να δρομολογήσει το έργο.

Τον περασμένο Ιούλιο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός στο περιθώριο συνέντευξης για έργα που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ερωτηθείς απαντούσε: «Τα Κέντρα Υγείας ανήκουν στη 5η ΥΠΕ. Αυτή είναι η αρχή που έχει την ευθύνη της συντήρησης και της λειτουργίας τους. Το ότι εμείς ακολουθούμε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων και αγκαλιών και φτιάξαμε κάποια Κέντρα Υγείας, όπως στη Σκιάθο, το κάναμε σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ. Αλλά η ευθύνη είναι δική της».

Πριν από λίγες μέρες στο νησί πραγματοποίησε περιοδεία η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας του νησιού απουσίαζε από την ατζέντα.

Στα μέσα Ιανουαρίου είχε επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης. Σε συζήτηση με τον δήμαρχο είχε υποσχεθεί ότι θα βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει η ανακατασκευή. Διανύουμε τον Σεπτέμβριο και κανένα νέο ως προς αυτό δεν υπάρχει.

Κάπως έτσι το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου συνεχίζει να λειτουργεί εν μέσω πανδημίας σε συνθήκες τριτοκοσμικές, που δεν τιμούν το ΕΣΥ.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου