ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Σκιάθο το 6ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πρόληψης Τραύματος Χεριού

με-επιτυχία-ολοκληρώθηκε-στη-σκιάθο-τ-436316

Με μεγάλη επιτυχία, την οποία σφράγισαν οι παρεμβάσεις κορυφαίων επιστημόνων, αλλά και η άψογη διοργάνωση, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Πρόληψης Τραύματος Χεριού που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου υπό την προεδρία της καθηγήτριας Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κας Ζωής Νταϊλιάνα.

Το συνέδριο, το οποίο φιλοξένησε παρουσίες από ολόκληρη την Ευρώπη, διεξήχθη δια ζώσης στο ιστορικό Μπούρτζι της Σκιάθου και διαδικτυακά με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Στη διάρκεια των εργασιών οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αιτιολογία, τη συχνότητα και την πρόληψη των τραυμάτων του χεριού, και ειδικότερα των σχετιζόμενων με εργατικά ατυχήματα, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες αλλά και ατυχήματα στο σπίτι, ενώ επίσης συζητήθηκαν οι κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες και τα οφέλη της πρόληψης.

Αναδείχθηκαν τα μοντέλα πρόληψης που εφαρμόζονται διεθνώς και οδηγούν στη μείωση της αναπηρίας από τις ακρωτηριαστικές κακώσεις του χεριού, στη μείωση των δαπανών στο χώρο της υγείας, αλλά της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων. Ταυτόχρονα αναφέρθηκαν τεχνικές για την προώθηση της πρόληψης στις επιχειρήσεις, αλλά και την κατάρτιση σε βασικά θέματα πρόληψης του τραύματος στους οικιακούς, εργασιακούς και αθλητικούς χώρους.

Μιλώντας στην τελετή έναρξης του συνεδρίου η καθηγήτρια κα Νταϊλιάνα αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης η οποία μειώνει την κοινωνική επιβάρυνση από τους σοβαρούς τραυματισμούς και βελτιώνει τα οικονομικά της υγείας. Ταυτόχρονα η πρόληψη στους εργασιακούς χώρους προστατεύει τις επιχειρήσεις από περιττά έξοδα ή δικαστικές περιπέτειες.

«Ίσως φαίνεται περίεργο οι χειρουργοί να ασχολούνται με την πρόληψη – είπε χαρακτηριστικά η κ. Νταϊλιάνα και συνέχισε: Όμως το ενδιαφέρον μας επεκτείνεται πάντα, πέρα από το ιατρικό μας καθήκον και στην ίδια την κοινωνία και κατά συνέπεια την προστασία της δημόσιας υγείας». Από τις εργασίες της πρώτης ημέρας ξεχώρισε επίσης η παρουσίαση του ομότιμου καθηγητή Ορθοπαιδικής κ. Π. Ν. Σουκάκου, με θέμα Χειρουργική χεριού και άνω άκρου: η αιχμή του δόρατος στην εποχής της βιοευφυίας.

Στην Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου παραβρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υγείας κ. Βασίλης Μπαλάνης, ο Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού Φίλιππος Σ. Γιαννούλης ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας Θεόδωρος Π. Κορμάς, διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου