ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κουβαρντάδες φέτος οι τουρίστες ~ Αύξηση αφίξεων 125% στη Σκιάθο

κουβαρντάδες-φέτος-οι-τουρίστες-αύξη-438385

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

Εντυπωσιακά ποσοστά πληρότητας και αφίξεων σημειώθηκαν στη διάρκεια του Αυγούστου, με τη Σκιάθο να συγκαταλέγεται στους «πρωταθλητές» του φετινού καλοκαιριού, σημειώνοντας αύξηση 125% το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ενθαρρυντικά τα δεδομένα για τον τουρισμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και παρατίθενται σε δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος.

Οσον αφορά συνολικά στις αφίξεις του Αυγούστου σε δημοφιλείς προορισμούς σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, η αεροπορική κίνηση για τις πρώτες 25 ημέρες του μήνα, οπότε υπάρχουν και τα επίσημα στοιχεία, προσέγγισε την εικόνα του 2019. Στο Ηράκλειο έφτασε στο 90%, στην Κέρκυρα στο 80%, στα Χανιά στο 80%, στη Ρόδο στο 75%. Στη Μύκονο το αντίστοιχο νούμερο φτάνει στο 95%, ενώ στη Σαντορίνη η αεροπορική κίνηση ξεπέρασε την αντίστοιχη του 2019, με 10% αύξηση.

Φέτος η αεροπορική κίνηση για τις πρώτες 25 ημέρες του μήνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της πρώτης σεζόν COVID-19 παρουσιάζει τριψήφια νούμερα αύξησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι παρακάτω προορισμοί: Σαντορίνη 180%, Ρόδος 140%, Μύκονος 140%, Χανιά 170%, Κέρκυρα 100%, Κως 110%, Σκιάθος 125%.

Ως προς τις χώρες προέλευσης, η Γερμανία ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Πολωνία και η Ιταλία, με τις αφίξεις να έχουν ξεπεράσει το σύνολο του 2020. Στην πρώτη δεκάδα των χωρών αφίξεων εμφανίζεται η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία, που τροφοδοτούν κατά κύριο λόγο τον οδικό τουρισμό.

Πληρότητα 86% σε ξενοδοχεία

Πρωταθλητές τα πεντάστερα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου, τα οποία συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Πανελλαδικά για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, οπότε ήταν ανοιχτή η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, σε ποσοστό 97%, η μέση πληρότητα ήταν στο 80,2%, με τον μέσο όρο να πέφτει λόγω των χαμηλότερων επιδόσεων στα συνεχούς λειτουργίας. Ειδικότερα, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ήταν 71% και στα εποχικής 84%.

Οι υψηλότερες πληρότητες, 86%, καταγράφονται στα πεντάστερα και ακολουθούν με 80,4% τα τετράστερα, ενώ πιο κάτω με πληρότητες στο 78,4% ακολουθεί η κατηγορία των 3 αστέρων. Το 77% αγγίζουν οι πληρότητες για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες.

Ξοδεύουν φέτος περισσότερα

Ειδικά, πάντως, σε σχέση με τα έσοδα, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας φέτος, με βάση τα επίσημα νούμερα της Τραπέζης της Ελλάδος, επέστρεψαν σε παλιές, καλές εποχές, όταν οι τουρίστες ξόδευαν και έμεναν περισσότερο στην Ελλάδα. Και αν τα τελευταία χρόνια, από το 2008 και μετά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας κινούνταν πτωτικά, πέφτοντας μάλιστα κάτω από τα 600 ευρώ ανά ταξίδι για πρώτη φορά το 2014 και εν συνεχεία ακόμη και κάτω από τα 500 ευρώ (στα 470 ευρώ για την ακρίβεια) το 2016, φέτος το α’ εξάμηνο έκανε την έκπληξη, με τον Ιούνιο ειδικά να θυμίζει κάτι από το 2008, την τελευταία χρονιά όπου η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κυμαινόταν πάνω από τα 700 ευρώ – και συγκεκριμένα στα 730 ευρώ.

Ετσι, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2021 η μέση δαπάνη ανά των τουριστών σε κάθε ταξίδι, διαμορφώθηκε στα 631 ευρώ, έχοντας σημειώσει διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 13%, έναντι των 557 ευρώ το 2019. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, η άνοδος τοποθετείται στο 88%, σε σύγκριση με τα 336 ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου της πρώτης χρονιάς της πανδημίας. Μόνο για τον Ιούνιο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, άγγιξε για πρώτη φορά τα 729 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 20%, σε σύγκριση με τα 607 ευρώ του 2019, την τελευταία «κανονική» χρονιά.

Οι τουρίστες, λοιπόν, με πολύ έντονη την επιθυμία για διακοπές και έντονη επίσης τη συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια λόγω κορονοϊού, είναι αποφασισμένοι να ξοδέψουν περισσότερα φέτος, επιλέγοντας μάλιστα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις και ακριβότερα καταλύματα, με την προσδοκία τώρα στον κλάδο για συνολικά έσοδα μέσα στο 2021 ακόμη και πάνω από τα 9 δισ. ευρώ ή αλλιώς πάνω από το 50% του 2019. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα ακριβά καταλύματα ανά την Ελλάδα καταγράφουν το καλοκαίρι ζηλευτές πληρότητες που δεν θυμίζουν εποχές και συνθήκες κορονοϊού, με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα στις δύο κατηγορίες 4 και 5 αστέρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου