ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Μας έχουν ταράξει στον έλεγχο» ~ Παρέλαση… κλιμακίων στα νησιά των Β. Σποράδων

μας-έχουν-ταράξει-στον-έλεγχο-παρέλ-499329

Ασφυξία στα νησιά – Στη Σκόπελο σήμερα επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού παραδίδουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους

Τις αντοχές τους μετρούν, και δεν έχουν άλλες, όπως λένε, οι τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά των Β. Σποράδων. Οι διαδοχικές αφίξεις ελεγκτικών κλιμακίων δημιουργούν κλίμα ασφυξίας και απόγνωσης για την εστίαση, τα καταλύματα και όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινό αγώνα, μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες, να μείνουν όρθιες και να παλέψουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι με συμπυκνωμένη τουριστική σεζόν, μειωμένη κίνηση, χαμηλούς τζίρους και σωρευμένες υποχρεώσεις.

Το ένα κλιμάκιο επιβιβάζεται, το επόμενο αποβιβάζεται από το πλοίο, περιγράφουν, σε κατάσταση απελπισίας, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στις Β. Σποράδες. «Δεν μιλάμε για νορμάλ ρυθμούς ελέγχων, τους οποίους και σαφώς τους θέλουμε. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Εδώ, όμως, μιλάμε για ελέγχους τρομοκρατίας», λένε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι οι διαρκείς επισκέψεις ελεγκτών στις επιχειρήσεις τους δημιουργεί κλίμα ασφυξίας και αποσυντονίζει τη λειτουργία τους.

Σήμερα, μάλιστα, στη Σκόπελο, στις 11 το πρωί, η απόγνωσή τους για τα όσα βιώνουν θα δηλωθεί με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά από το Δημαρχείο Σκοπέλου. Θα παραδώσουν τα κλειδιά των εποχικών καταστημάτων τους… «Εφόσον δεν μας αφήνουν ήσυχους να λειτουργήσουμε, δεν χρειάζεται να τα έχουμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ευελπιστούν ότι από τα κλειδιά που θα συγκεντρωθούν και θα παραδοθούν, το μήνυμα θα είναι ηχηρό και να φτάσει στο κέντρο… Ποτέ, άλλωστε, στο παρελθόν δεν έχει ληφθεί απόφαση, εν μέσω τουριστικής σεζόν, επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά. Η απόφασή τους καταδεικνύει, όμως, ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες –στην ουσία από την έναρξη της σεζόν- στη Σκόπελο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά των Β. Σποράδων ξεκίνησε η …απόβαση των ελεγκτών. Οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί: για φορολογικά, εργατικά, μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Τα κλιμάκια δίνουν σκυτάλη το ένα στο άλλο. ΙΚΑ, Εφορία, ΣΔΟΕ, Επιθεώρηση Εργασίας, κλιμάκια για τον covid, αστυνομία και ξανά από την αρχή, άλλοτε από τη Λάρισα, τον Βόλο ή την Αθήνα. Άλλες φορές στα νησιά βρίσκονται δύο ή και τρία κλιμάκια ταυτόχρονα.

Η κατάσταση περιγράφεται ως εφιαλτική, που προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στη λειτουργία των επιχειρήσεων και διαρκή ταραχή στους ιδιοκτήτες, που τρέμουν πλέον κάθε ημέρα που ξημερώνει. Όχι, όπως λένε, διότι λειτουργούν στην παρανομία, αλλά διότι το παραμικρό, το ελάχιστο, μπορεί να τους φέρει μπροστά σε ψηλά πρόστιμα.

«Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι δεν θα ελεγχθούμε. Ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τη νομοθεσία», διευκρινίζουν σε όλους τους τόνους. «Όμως, εδώ πρόκειται για κατάσταση ασφυξίας. Αδυνατούμε να δουλέψουμε, το στομάχι μας είναι «κόμπος», φοβόμαστε να λειτουργήσουμε», περιγράφουν. «Εχουμε όλους τους εργαζόμενους ασφαλισμένους και φοβόμαστε μήπως τον βρουν στο κατάστημα πέντε μόλις λεπτά μετά τη λήξη του ωραρίου. Είναι κατάσταση αυτή; Δηλαδή, επειδή λάβαμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές, πρέπει τώρα να πληρώσουμε με αυτό τον τρόπο τη νύφη; Είναι λες και μας εκδικούνται…», είναι χαρακτηριστικά οι φωνές που δείχνουν ότι έχουν πελαγώσει.

Αλλωστε, όπως υπογραμμίζουν, η Σκόπελος δεν είναι Μύκονος, Σαντορίνη ή Ρόδος. «Εδώ η σεζόν διαρκεί στην ουσία από 15 Ιουλίου έως 25 Αυγούστου. Αυτές είναι όλες οι ημέρες για να δουλέψουμε και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις όλου του έτους».

Φέτος, η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή ήρθε να δώσει ανάσα στις Β. Σποράδες, με καινούργιες αφίξεις τουριστών. Όμως, μία που πήραμε ανάσα, μία που μας χρειάζεται οξυγόνο, αναφέρουν, αφού μας το στερούν με τον ανελέητο ρυθμό ελέγχων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου