ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκοπελίτης διάσημος αρχιτέκτονας

σκοπελίτης-διάσημος-αρχιτέκτονας-544026

Παρουσία της προξένου της Γαλλίας η ανακήρυξη του Marc Held σε επίτιμο δημότη

Με τη δέουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Σκόπελο η ανακήρυξη του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα Marc Held σε επίτιμο δημότη του νησιού.

Ανταποδίδοντας την αγάπη με την οποία περιβάλλει το νησί και την προσφορά του στην ευρύτερη ανάδειξή του, ο Δήμος Σκοπέλου διοργάνωσε στον πολυχώρο «Ορφέας» στη Σκόπελο, εκδήλωση προς τιμήν του διακεκριμένου Γάλλου αρχιτέκτονα, σχεδιαστή, φωτογράφου και συγγραφέα Marc Held, κατά την οποία ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σκοπέλου.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σκοπέλου Μαρία Σοφικίτου–Σίσκου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ομιλητές και όλους τους παριστάμενους στην εκδήλωση. Στη συνέχεια ανάγνωσε τους χαιρετισμούς που απέστειλαν εγγράφως η υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Αθανάσιος Λιούπης, η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Το βιογραφικό του Marc Held ανέγνωσε το μέλος της Ομάδας Πολιτισμού του Δήμου Ρηγίνα Μπουνταλά, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, η γενική πρόξενος της Γαλλίας και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Santrine Mouchet και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Παναγιώτου.

Ο δήμαρχος εξήρε το έργο του Marc Held και κατέληξε λέγοντας: «Marc από σήμερα και με τη βούλα του Δήμου θα μπορείς να λες με περηφάνια «Είμαι ο Marc ο Σκοπελίτης»».

Η γενική πρόξενος είπε χαρακτηριστικά: «Ενιωσα μεγάλη συγκίνηση και εντυπωσιάστηκα όταν ανακάλυψα τη διαδρομή και το έργο του Marc Held, λίγους μήνες μετά την άφιξή μου στη Θεσσαλονίκη, πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο ίδιος μου έστειλε τα υπέροχα βιβλία του με τα σπίτια της Σκοπέλου».

Ο κ. Παναγιώτου μίλησε επίσης με τα θερμότερα λόγια για το έργο του «δημιουργού» τον οποίο γνωρίζει πάνω από 20 χρόνια και αναφέρθηκε στην προσφορά του στην επιστήμη, στην τέχνη, στον πολιτισμό και στον ουμανισμό για περίπου μία 70ετία.

Στη συνέχεια, σε κλίμα συγκίνησης, ο δήμαρχος Σκοπέλου απένειμε τιμητική πλακέτα στον Marc Held με την ανακήρυξή του ως επίτιμο δημότη Σκοπέλου και στο τέλος δόθηκε ο λόγος στον επίτιμο δημότη Σκοπέλου, ο οποίος μιλώντας στα ελληνικά, ευχαρίστησε συγκινημένος τον Δήμο για την τιμή που του έγινε.

Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας, ο οποίος δηλώνει «η Σκόπελος είναι η πατρίδα μου, είναι το σπίτι μου», είχε επισκεφτεί αρχικά ως τουρίστας το νησί με την επίσης αρχιτέκτονα σύζυγό του, πριν από τρεις δεκαετίες, ερωτεύτηκε την Σκόπελο και σήμερα, εξακολουθεί να ζει στο νησί, δημιουργώντας εμβληματικές εξοχικές κατοικίες, όπως η βίλα της εφοπλιστικής οικογένειας Λιβανού.

Λάτρεις της Σκοπέλου ζητούν την αρχιτεκτονική σφραγίδα του ακούραστου Μαρκ Χελντ στις εξοχικές τους κατοικίες, που διακρίνονται για την υψηλή τους αισθητική, την ποιότητα κατασκευής, τα τοπικά στοιχεία και τον οικολογικό τους χαρακτήρα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου Αγγελος Ξηντάρης, οι αντιδήμαρχοι Σκοπέλου Νικόλαος Βαφίνης και Αριστείδης Βούλγαρης, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Παντελής Χρυσοφός, Αγάλος Φωτόπουλος και Βαρσαμάς Καραγιώργος, ο προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Σκοπέλου Βαγγέλης Καραμήντζας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου