ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επαγγελματίες των Σποράδων: «Θέλουμε να δουλεύουμε»

επαγγελματίες-των-σποράδων-θέλουμε-561395

Επαγγελματίες καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την αγωνία τους, τονίζοντας ότι ενώ άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους, δεν υπάρχουν ακόμη τουρίστες

Σε κλοιό αγωνίας και προβληματισμού οι επαγγελματίες του τουρισμού στις Βόρειες Σποράδες, που έχουν ανοίξει τις επιχειρήσεις τους, περιμένοντας την έλευση των τουριστών. Σε αναμονή της εκκίνησης του εισερχόμενου και του εγχώριου τουρισμού, οι επαγγελματίες των Βορείων Σποράδων καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την αγωνία τους και υπογραμμίζουν: «Θέλουμε να δουλέψουμε», μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Βασικό αίτημα όλων των κλάδων είναι η συνέχιση της στήριξης της πολιτείας και η μετατόπιση των πάγιων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε μεταγενέστερο χρόνο, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.

Περιγράφοντας την δύσκολη κατάσταση που βιώνει το σύνολο των κλάδων, τουριστικών και μη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών της Σκιάθου, Χρήστος Δημητριάδης, υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πρέπει να δοθεί περίοδος ελάφρυνσης στις επιχειρήσεις και η συζήτηση για τις πάγιες υποχρεώσεις, όπως η προκαταβολή φόρου, να αρχίσει τον Σεπτέμβριο, με την προοπτική να μετατεθούν για την επόμενη χρονιά.

Με τις πάγιες υποχρεώσεις να αποτελούν βραχνά για τους επαγγελματίες της Σκιάθου, ο κ. Δημητριάδης έκανε λόγο για «ένα δύσκολο καλοκαίρι», τονίζοντας ότι πέρυσι άνοιξε το 50%, περίπου, των επιχειρήσεων, ενώ φέτος ανοίγουν όλες, γεγονός που σημαίνει ότι μοιράζεται η «πίτα» του τουρισμού, σε περισσότερα «κομμάτια». «Πρέπει να δοθεί βοήθεια από την κυβέρνηση, για την επανεκκίνηση όλων των κλάδων, κατ’ αντιστοιχία με την εστίαση και τον τουρισμό. Δεν πρέπει να γίνει διαχωρισμός των ΚΑΔ, γιατί το πρόβλημα είναι κοινό για όλους, στις τουριστικές περιοχές. Θα είναι πολύ δύσκολη η σεζόν, γιατί πέρυσι είχαμε κρατήσεις που ακυρώνονταν, ενώ φέτος δεν έχουμε καθόλου κρατήσεις. Ολα αυτά δημιουργούν ένα τεράστιο άγχος στον επιχειρηματία και γενικά σε όσους δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές», υπογράμμισε ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Σκιάθου.

Εξαιρετικά προβληματισμένος εμφανίζεται, ταυτόχρονο, ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Δρόσος, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκόπελο. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, διότι ο τουρισμός είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο προϊόν, είναι να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Θέλουμε να δουλέψουμε. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει, για να ξεκινήσει πάλι ο τουρισμός. Εκείνο που επιθυμούμε, είναι να δούμε κόσμο να έρχεται, να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε κόσμο, να μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάλογο κλίμα προβληματισμού και στην Αλόννησο, με τον αντιδήμαρχο Αλοννήσου Μιχάλη Καλογιάννη, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τουρισμό, να υπογραμμίζει ότι «για να πάρει μπροστά το νησί, χρειάζεται κόσμο, τουρίστες. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν τουρίστες, το νησί είναι νεκρό. Μπορεί να έχουν ανοίξει οι επιχειρήσεις, αλλά δεν κινούνται οι ξένοι τουρίστες, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι Βρετανοί, και άλλες εθνικότητες που έρχονταν από τον Μάιο στα νησιά, πριν από την πανδημία».

Με το βλέμμα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που θα δώσει μια ανάσα στο νησί, ο κ. Καλογιάννης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση βοήθησε τις επιχειρήσεις, αλλά αυτό δεν αρκεί. Θέλουμε να δουλέψουμε, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ξένοι τουρίστες, οι έλληνες ξεκινούν τις διακοπές όταν κλείσουν τα σχολεία και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε αναμονή, με αγωνία, για τη φετινή σεζόν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου