ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Mία ανάσα από την «Ελευθερία» ~ Μεγάλο βήμα για την ανοσία της αγέλης

mία-ανάσα-από-την-ελευθερία-μεγάλο-β-598134

Τέλος Μαΐου covid free οι Β. Σποράδες, καθώς ολοκληρώνεται ο καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων

Μία ανάσα… από την «Ελευθερία» είναι οι κάτοικοι των νησιών των Β. Σποράδων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας αναφορικά με τους εμβολιασμούς τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων σε Αλόννησο, Σκιάθο και Σκόπελο.

Covid free είναι ήδη η δημοτική ενότητα Τρικερίου και το νησί Τρίκερι, όπου έχουν ήδη εμβολιαστεί και χτίζουν ανοσία όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 χρόνων.

Ανήκουν στην κατηγορία των νησιωτικών συμπλεγμάτων με πληθυσμό κάω των 10.000 κατοίκων, όπου με βάση τον προγραμματισμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μαΐου.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι το πρόγραμμα τρέχει με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Οι πολίτες ανταποκρίνονται διότι έχουν συνειδητοποιήσει πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξανακερδίσουμε την ελευθερία μας και να υποδεχτούμε τους τουρίστες με ασφάλεια, έχοντας πάρει τις ζωές μας πίσω», επισήμανε σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκιάθου Γιάννης Ριζοδήμος.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία από το emvolio.gov.gr οι Σποράδες καταγράφουν συνολικά 7.118 εμβολιασμούς, από τους οποίους οι 4.773 αφορούν στην πρώτη δόση και οι 2.345 αφορούν στη δεύτερη δόση, όπερ σημαίνει ότι 2.345 άτομα χτίζουν ήδη ανοσία κατά του κορονοϊού.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας αντίστοιχα έχουν γίνει 56.809 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 38.491 αφορούν στην πρώτη δόση και οι 18.608 στη δεύτερη δόση.

Αναφερόμενος στο τείχος ανοσίας ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Βόλου Ι. Κόκκορης τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο του εμβολιασμού τους, μέσα στο καλοκαίρι δεν θα ήταν άσχημο να κάνουν τεστ αντισωμάτων για να καταγραφεί το ποσοστό αντισωμάτων που έχει αναπτύξει ο οργανισμός τους απέναντι στον ιό και το οποίο διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.

Δεν πρέπει επίσης να σταματήσει η χρήση της μάσκας και σε αυτούς που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις, και γενικότερα δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση, υπογράμμισε κ. Κόκκορης.

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ημερήσια μείωση μετά το τέλος Μαΐου – μέσα Ιουνίου, αλλά διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι ο καταλληλότερος δείκτης γιατί τα μοριακά τεστ αυξομειώνονται. «Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ δείχνουν την πραγματικότητα» διευκρίνισε.

«Οι 3 τελευταίες εβδομάδες δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση ύφεση στο ιικό φορτίο στα λύματα στην Αττική αλλά και σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα στην Κρήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ» σημείωσε ο καθηγητής.

«Πρόκειται για αργή αποκλιμάκωση. Το 3ο κύμα με την επικράτηση του βρετανικού στελέχους έχει δώσει πολύ υψηλό ιικό φορτίο» σημείωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου