ΣΠΟΡΑΔΕΣ

SOS εκπέμπουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας και των Σποράδων

sos-εκπέμπουν-οι-ξενοδόχοι-της-μαγνησίας-628364

Σημείο κλειδί για την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων η κρατική ενίσχυση, προκειμένου να καλύπτονται πάγιες υποχρεώσεις, που καθίστανται δυσβάστακτες λόγω της απουσίας έργου, ως απόρροια της πανδημίας. Στοχευμένη ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην κάλυψη υποχρεώσεων που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία τους κατά την φετινή περίοδο, συμπληρωματικά με το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Τουρισμού.

Ειδικότερα, προτείνεται, μεταξύ άλλων, και η δημιουργία εργαλείου χρηματοδότησης για την κάλυψη των επιταγών των επιχειρήσεων, η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.

«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να στηριχθούν τα ξενοδοχεία μετά από τόσους μήνες», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γρηγόρης Κοντορίζος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ενώ προσέθεσε ότι παλαιότερα στην περίοδο των εορτών «υπήρχε κινητικότητα με πολύ μεγάλο ποσοστό κερδών. Με το lockdown σε εξέλιξη, πώς να αντεπεξέλθουμε;».

Με τα πάγια να τρέχουν, «μέχρι να ανοίξει το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», πληρώναμε κανονικά τα δάνειά μας, πληρώνουμε τη ΔΕΗ, πληρώσαμε τον φόρο εισοδήματος κανονικά, τον ΕΝΦΙΑ. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν τεράστια κεφάλαια πίσω. Ο κλάδος του τουρισμού του ορεινού όγκου έχει σφυροκοπηθεί πολλά χρόνια κι ενώ είχε πάρει μια ανάσα τριών ετών, από το 2017 και έπειτα, έρχεται ο κορονοϊός και μας πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, απ’ ό,τι μας βρήκε η κρίση του 2008. Ολα έχουν πάει πίσω και υπα΄ρχουν επιχειρήσεις με απλήρωτα δάνεια, με απλήρωτες τις πάγιες δαπάνες», υπογράμμισε ο κ. Κοντορίζος.

Εκδηλος ο προβληματισμός στον κλάδο, καθώς «τα ξενοδοχεία μας χρειάζονται δέκα μέρες, τουλάχιστον, εργασιών για να ανοίξουν. Χρειάζεται χρόνος και χρήματα, για να γίνουν συντηρήσεις. Δεν ανοίγεις ένα ξενοδοχείο χωρίς προεργασία», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Αγώνας δρόμου η καθημερινότητα των ξενοδόχων και των επαγγελματιών του τουρισμού γενικότερα, με τον Θανάση Μπαρούτα, πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι βασικό και αναγκαίο να δοθεί στους ξενοδόχους ώθηση και στήριξη, για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».

Μεταφέροντας τη φωνή των συναδέλφων του, επεσήμανε ότι «πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Πρέπει κάτι να γίνει, γιατί εννοείται ότι υπάρχει κόσμος που πεινάει. Υπάρχουν ξενοδόχοι που δεν έχουν δουλέψει ένα χρόνο, αν σκεφτείτε ότι πέρυσι κάποιοι δεν άνοιξαν».

Αργοί οι ρυθμοί των κρατήσεων, με τους ξενοδόχους να προσβλέπουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτονόητο και μείζον θέμα η στοχευμένη στήριξη από την πολιτεία, με τον κ. Μπαρούτα να κάνει λόγο για «αγώνα επιβίωσης», επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε να μας ενισχύσουν, προσδοκώντας, παράλληλα, ότι θα γίνουν κρατήσεις, για να καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας».

Καταθέτοντας την άποψή της, η Ιωάννα Ευσταθίου, πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου, ανέφερε ότι, ούτως ή άλλως, περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης στην ατζέντα της κυβέρνησης.

«Τουρισμός και εστίαση πηγαίνουν μαζί. Και στην τελευταία επιστρεπτέα, την όγδοη, που θα βγει, θα μας συμπεριλάβουν, γιατί η επανεκκίνηση του τουρισμού αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Χάνεται ο Μάιος και ο Ιούνιος, οπότε είναι πάρα πολύ μικρή η σεζόν», υπογράμμισε.

Με τα δεδομένα να αλλάζουν συνέχεια και το κλίμα αβεβαιότητας να διατηρείται, είναι αναμενόμενη η εναπόθεση της ελπίδας των ξενοδόχων για επανεκκίνηση με την συνδρομή της πολιτείας. «Υπάρχει γενικότερη αβεβαιότητα για το πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις, η σεζόν, πότε θα ανοίξουν όλοι οι κλάδοι. Εκτιμώ ότι αν δοθούν πάλι επιστρεπτέες και συμπεριλάβουν τον τουρισμό, θα είναι καλυμμένοι οι επαγγελματίες. Και στο πρόγραμμα «Ανάσα» που έδωσε η Περιφέρεια, οι Σποράδες έλαβαν μεγάλο τμήμα και αυτό βοηθάει», επεσήμανε η κ. Ευσταθίου.

Αναφερόμενη, τέλος, στη φετινή τουριστική σεζόν, την χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη», για να προσθέσει ότι «ενδέχεται να είναι πιο δύσκολη και από το 2020, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου