ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μεταθέτουν πτήσεις οι εταιρείες για Νέα Αγχίαλο και Σκιάθο

μεταθέτουν-πτήσεις-οι-εταιρείες-για-ν-635288

Δυσφορία προκαλεί στη Σκιάθο η ανακοίνωση της Jet 2 για αναστολή πτήσεων μέχρι τις 23 Ιουνίου – Σταθερή εικόνα στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου

Εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας η μετάθεση του χρόνου έναρξης πτήσεων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών του εξωτερικού, όπως η βρετανική Jet2, που αναστέλλει το πρόγραμμα των πτήσεων μέχρι τις 23 Ιουνίου. Δυσφορία προκαλεί, στο μεταξύ, σε τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους της Σκιάθου, των Βορείων Σποράδων και της Μαγνησίας η αναστάτωση που προκαλείται, λόγω της αλλαγής δεδομένων στο παρά πέντε, με τον χρόνο εκκίνησης των πτήσεων εξωτερικού να παραμένει σε αβεβαιότητα από αρκετές αεροπορικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία και tour operator Jet2 και Jet2holidays αναστέλλει, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, όλες τις πτήσεις και τις διακοπές έως τις 23 Ιουνίου. Αιτία για την αναστολή των προγραμμάτων της, η εταιρεία αναφέρει την αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών.

«Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει δυσάρεστο κλίμα. Όλοι είναι αναστατωμένοι, γιατί η σεζόν πηγαίνει πίσω. Ειδικά στα νησιά, που εξαρτόμαστε από τις πτήσεις», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου.

Με το σήμα εκκίνησης να δίνεται, όπως όλα δείχνουν, στο τέλος Ιουνίου, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκιάθου εκφράζει την ευχή ο κύκλος των πτήσεων εξωτερικού να ανοίξει τον Ιούλιο, και να «κρατηθεί, τουλάχιστον, ο αριθμός των πτήσεων».

Αναστάτωση προκαλούν οι αλλαγές στην έναρξη του πτητικού προγράμματος μεγάλων εταιρειών όπως η Jet 2, με τον κ. Ευσταθίου να επισημαίνει ότι «το θέμα είναι οι αποφάσεις των χωρών από τις οποίες αντλούμε τουρίστες. Εκεί είναι το μεγάλο ζητούμενο».

Με βάση τα δεδομένα που καταγράφονται, οι προσδοκίες των επαγγελματιών του τουρισμού στρέφονται στον Ιούλιο, με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Σκιάθου να επισημαίνει ότι «ελπίζουμε να δουλέψουμε ικανά τρεις μήνες, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε οικονομικά και να συνεχίσουν να υπάρχουν οι επιχειρήσεις μας. Θέλω να πιστεύω, και εύχομαι, να δουλέψει ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, ούτως ώστε να μας δώσουν την ικανότητα να παραμείνουμε ζωντανοί».

Στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

Στα ίδια δεδομένα παραμένει το τοπίο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, με την μόνη διαφοροποίηση να καταγράφεται στην έναρξη των πτήσεων της γαλλικής Transavia France. Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας, που πραγματοποιεί πτήσεις ναυλωμένες από το Club Mediterrane της Εύβοιας, το σήμα εκκίνησης θα δοθεί στις 22 Μαΐου αντί της 17ης Απριλίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Αλλαγές δεν καταγράφονται στο υπόλοιπο πρόγραμμα των πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, με τον αερολιμενάρχη Κώστα Ευσταθίου να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι πρόβλημα αυτή η αβεβαιότητα. Η κατάσταση παραμένει η ίδια μέχρι στιγμής στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, αλλά γενικά, λόγω της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολη. Ελπίζουμε με τον εμβολιασμό να εξελιχθούν όλα θετικά».

Μεταφέροντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον προβληματισμό που επικρατεί σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Κώστας Λεβέντης, επεσήμανε ότι «όσοι δουλεύουν με Αγγλους, θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουνίου. Αυτό όμως, δεν θα επηρεάσει περιοχές της Ελλάδας, που δουλεύουν και με οδικό τουρισμό και περιοχές οι οποίες δουλεύουν με έλληνες. Η δική μου εκτίμηση, είναι ότι θα επιτραπούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα. Ο έλληνας θα μετακινηθεί σε προορισμούς που μπορεί να τους φτάσει και η χερσαία Μαγνησία είναι υπ’ αριθμόν ένα».

Πρόσθεσε ότι τα «μικρά ξενοδοχεία, τα οποία στοχεύουν στην καλοκαιρινή περίοδο, δεν πρόκειται να ανοίξουν, διότι δεν τους συμφέρει να ανοίξουν για τρεις ή τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ζήτηση σε αυτούς που θα ανοίξουν. Εγώ είμαι ένας από αυτούς που θα ανοίξουν».

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «υπάρχει δυσκολία και την φετινή χρονιά, αλλά θα είναι καλύτερη από το 2020 και θα κυμανθεί στο 30% με 40% της τουριστικής κίνησης που σημειώθηκε το 2019. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις σε εθνικό επίπεδο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου