ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προσβάσιμος τουρισμός για άτομα με αναπηρίες

προσβάσιμος-τουρισμός-για-άτομα-με-αν-637929

Πλήρες δίκτυο πληροφοριών προωθεί ο Δήμος Σκιάθου για τη βελτίωση των συνθηκών στο νησί

Στη βελτίωση των υποδομών και την προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες επικεντρώνονται οι προσπάθειες του Δήμου Σκιάθου, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και κατ’ επέκταση τη διευκόλυνση των επισκεπτών του νησιού, που αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα.

Ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με την οργάνωση «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» και με την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, συμμετέχει στην πλατφόρμα «extramilers» με επίκεντρο την ενημέρωση και την προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού στο νησί.

Η πλατφόρμα έχει σκοπό τη δημιουργία ενός πλήρους δικτύου πληροφοριών, που θα εξασφαλίζει σε άτομα με αναπηρία το δικαίωμα στον τουρισμό με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο νησί.

Η Σκιάθος είναι ανάμεσα στα πρώτα πέντε νησιά που περιλαμβάνει η εφαρμογή, μαζί με τη Ρόδο, την Χίο, τη Μύκονο και τη Σύρο.

Ενας από τους βασικούς στόχους είναι η δημιουργία υποδομών σε όλο το νησί, έτσι ώστε η Σκιάθος, εκτός από ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, να είναι πρωτοπόρος και στον τομέα που αφορά την εξυπηρέτηση επισκεπτών με αναπηρία βοηθώντας τους να οργανώσουν με ασφάλεια τις διακοπές τους και να ανακαλύψουν τις μοναδικές ομορφιές του νησιού. Ηδη από το καλοκαίρι του 2020 λειτούργησε στην παραλία των Κουκουναριών, ειδική διάταξη που εξασφαλίζει την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα, ατόμων με κινητικά προβλήματα, ενώ στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής είναι η εγκατάσταση αντίστοιχου συστήματος και σε άλλες ακτές.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.extramilers.eu/ όπου υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας προσωπικού προφίλ και ενημέρωσης για τους προσβάσιμους προορισμούς που έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα. Η πλατφόρμα, διατίθεται δωρεάν και απευθύνεται κυρίως σε άτομα με οπτική και κινητική αναπηρία, ενώ έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από χρήστες με μερική ή μειωμένη όραση. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προφίλ τους βάσει των προσωπικών τους αναγκών και να ανακαλύψουν τις προσβάσιμες δομές και υπηρεσίες που διαθέτουν τα σημεία ενδιαφέροντος που ταιριάζουν στο εξατομικευμένο προφίλ τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου