ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αύξηση 0,40% στις τιμές ακινήτων στη Μαγνησία

αύξηση-040-στις-τιμές-ακινήτων-στη-μαγνη-638365

Μείωση της τάξης του 10,20% σημειώνεται στις Β. Σποράδες, σύμφωνα με την ειδική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδας

Σταθερές με αυξητική τάση 0,40% οι τιμές πώλησης ακινήτων στη χερσαία Μαγνησία, με τις Β. Σποράδες να συγκαταλέγονται στις περιοχές με την μεγαλύτερη μείωση πανελλαδικά και το ποσοστό να αγγίζει το 10,20% στα νησιά.

Σταθερή δύναμη το πεδίο των ακινήτων, σύμφωνα με την ειδική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδας για τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων, μετά το ισχυρό σοκ της πανδημίας.

Το πρώτο θετικό σημάδι για την τρέχουσα χρονιά, είναι ότι σημαντικές επενδύσεις υλοποιούνται ήδη, ή προγραμματίζονται για το 2021, και από άλλα χαρτοφυλάκια εκτός των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, τα οποία στοχεύουν στην επένδυση σε τουριστικά ακίνητα, σε χρήσεις υψηλότερου επιχειρηματικού κινδύνου, όπως εμπορικά κέντρα και πάρκα, θεματικά πάρκα και χώρους αναψυχής, αλλά και σε χρήσεις που σχετίζονται με υπηρεσίες περίθαλψης, παιδείας κ.λπ.

Παράλληλα, εγχώριες και ξένες εταιρίες και αλυσίδες επιχειρήσεων έχουν ανακοινώσει ή έχουν ήδη προβεί σε σημαντικού ύψους πράξεις και έργα ανάπτυξης στο πλαίσιο της επέκτασης ή προσαρμογής των δραστηριοτήτων τους στη χώρα.

Χρονιά αλλαγών στην αγορά ακινήτων

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδας, το 2021 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά δομικών αλλαγών στην αγορά ακινήτων. Η αλλαγή νοοτροπίας και αναγκών, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί, με κυριότερο το έργο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι πιθανόν να αναδιαμορφώσουν ή και να μετατοπίσουν χωρικά τη ζήτηση τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Ωστόσο, η επανεκκίνηση και οι ρυθμοί αποκατάστασης των επιμέρους τομέων της αγοράς θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των απωλειών που θα καταγραφούν μετά το πέρας των έκτακτων περιστάσεων και την άρση των μέτρων προστασίας των πληγέντων στο εσωτερικό της χώρας, από τις νέες συνθήκες που θα έχουν πλέον διαμορφωθεί ως προς τις συνήθειες, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών και φυσικά από το διεθνές επενδυτικό κλίμα.

Ανάκαμψη

Νέα δεδομένα στο πεδίο του real estate λόγω της επανεκκίνησης της ανοικοδόμησης στην Μαγνησία, με τον Ηλία Κοκμοτό, πρόεδρο του Σωματείου Κτηματομεσιτών Βόλου, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «οι εργολάβοι άρχισαν να κτίζουν οικοδομές, υπάρχει ενδιαφέρον και πολλοί έχουν πουλήσει ακίνητα από τα σχέδια. Επανέρχεται, δηλαδή, μια τάση που παρατηρούνταν παλαιότερα και είχε «φρενάρει» για κάποιο διάστημα».

Η επανεκκίνηση της ανοικοδόμησης και οι νέες οικοδομές που θα διατεθούν προς πώληση «εννοείται ότι θα δώσουν γενικότερη αύξηση στις τιμές των ακινήτων. Η ανέγερση νέων οικοδομών θα δημιουργήσει νέα τάση και στην ενοικίαση και στην αγορά ακινήτων. Πιστεύω ότι θα υπάρξει αυξητική τάση. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε ποιό ποσοστό, πάντως, θα υπάρξει αυξητική τάση», επεσήμανε ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών του Βόλου.

Κληθείς να σχολιάσει τη μείωση που παρατηρείται στις Σποράδες, οι κ. Κοκμοτός ανέφερε ότι «οφείλεται στο γεγονός ότι οι λαοί δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω της πανδημίας. Πως θα γίνουν επενδύσεις. Αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και έρθουν επενδυτές, δεν θα υπάρξει μείωση. Μόνο η εσωτερική αγορά, δεν μπορεί να δώσει αυξητική τάση. Χρειάζονται και οι ξένοι επενδυτές, μαζί με τους Ελληνες, για να αυξήσουμε το πελατολόγιο».

Διακυμάνσεις λόγω πανδημίας

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι σημαντικό στην παρούσα συγκυρία, να προταχθούν ενέργειες για τη στήριξη μιας γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον τη βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις πράξεις αγοραπωλησιών, που έχουν αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα πολλών πράξεων και επενδύσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση η πλήρης ψηφιοποίηση των σχετικών διαδικασιών, που έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ, χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Καταθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την άποψή της, η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, υπεύθυνη κτηματομεσιτικού γραφείου, υπογραμμίζει ότι «οι τιμές στην περιοχή μας, ως αναφορά τα ενοίκια, τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνουν ανοδική τάση. Ανέβηκαν πάρα πολύ, αλλά υπάρχουν κατηγορίες ακινήτων. Οι γκαρσονιέρες, για παράδειγμα, που νοικιάζονταν αποκλειστικά σε φοιτητές, αυτή την στιγμή βρίσκονται σε καθοδική πορεία, λόγω της πανδημίας. Όταν επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την φυσική παρουσία φοιτητών, θα επέλθει αύξηση τιμών». Παράλληλα, έχει μειωθεί η μετακίνηση οικογενειών στη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σήμερα μείωση της τιμής ενοικίασης και σε μεγαλύτερα διαμερίσματα.

Στο πεδίο της αγοράς ακινήτων, ωστόσο, «οι τιμές πώλησης παραμένουν σταθερές, σε γενικές γραμμές, με μικρή αυξητική τάση», υπογράμμισε η κ. Σκούρτη, για να προσθέσει ότι «οι τιμές πώλησης στις Σποράδες θα ανέβουν όταν παρέλθει η πανδημία, γιατί το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι μεγάλο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου