Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Σκιάθο

Τελευταία ενημέρωση: 2021-04-04, 11:05:29
Τα παιδιά του ειδικού δημοτικού σχολείου δεν έχουν διέξοδο μετά την αποφοίτησή τους
Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Σκιάθο

 

Θα λειτουργεί με δύο ειδικότητες και θα δίνει διέξοδο στους μαθητές με αναπηρίες, που αποφοιτούν από το ειδικό δημοτικό σχολείο 

Την ίδρυση Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο νησί, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στους μαθητές με αναπηρίες που αποφοιτούν από το ειδικό δημοτικό σχολείο, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Σκιάθου.

Στη Σκιάθο, λειτουργεί Ειδικό Δημοτικό Σχολείο δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά με ειδικές ικανότητες να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους.

«Η δημοτική αρχή αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην εκπαίδευση, προσπαθεί να τους διασφαλίσει πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση χωρίς διακρίσεις και σε ίση βάση με τους άλλους. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σταλεί έγγραφο προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας προτείνοντας την ίδρυση Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στη Σκιάθο, διότι στον Δήμο δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη εκπαιδευτική δομή ειδικής αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μένουν μετέωροι, αφού αποφοιτήσουν από το Ειδικό Δημοτικό σχολείο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

Τα ΕΕΕΕΚ έχουν υποχρεωτικές παρουσίες και είναι εξατάξια, ωστόσο η φοίτηση σε αυτά διαρκεί συνήθως από 6-8 έτη και εξαρτάται από την ηλικία της πρώτης εγγραφής, τη συνέπεια και συνέχεια της φοίτησης. Οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας (π.χ. γλώσσα, μαθηματικά, γυμναστική, μουσική, καλλιτεχνικά, κλπ.), και αποκτούν γενικές κοινωνικές δεξιότητες, δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης και προ-επαγγελματικές δεξιότητες, ενώ συνήθως παράλληλα συμμετέχουν και σε εργαστηριακά μαθήματα (π.χ. κηπουρική, μαγειρική, αργυροχρυσοχοΐα, κλπ.). Ουσιαστικά τα ΕΕΕΕΚ αποτελούν μια φυσική συνέχεια των Ειδικών Νηπιαγωγείων και Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και παρέχουν εκπαίδευση σε πολλαπλά επίπεδα και στάδια, έως την ηλικία των 20-22 ετών.

Μετά από διερεύνηση των αναγκών που υπάρχουν στο νησί , το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την λειτουργία ΕΕΕΕΚ στη Σκιάθο με την υποστήριξη δύο ειδικοτήτων– εργαστηρίων: Μαγειρικής και Τουριστικών Επαγγελμάτων, ούτως ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να απορροφηθούν από τις τοπικές επιχειρήσεις του νησιού. Ο Δήμος προτίθεται να μισθώσει κτήριο και να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες, που απαιτούνται, για την ίδρυση του ΕΕΕΕΚ.

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
8
=