Στα ΤΟΠΣΑ οι Βόρειες Σποράδες

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-18, 13:30:11
Στα ΤΟΠΣΑ οι Βόρειες Σποράδες

Κοινή συμμετοχή σε  προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας

Δράσεις που αφορούν στην κατάρτιση και την ισότιμη ανάπτυξη ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες μονάδες προγραμματίζουν από κοινού τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων, τα οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την ανάπτυξη στο επαγγελματικό και εν γένει τουριστικό πεδίο. Το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί προς ψήφιση στα Δημοτικά Συμβούλια και των τριών νησιών, τα οποία προωθούν την από κοινού συμμετοχή στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την Απασχόληση και στις Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες. Βασικό ζητούμενο είναι η συμμετοχή σε υπό ίδρυση αναπτυξιακές συμπράξεις, με εταίρους τον Δήμο Σκοπέλου, τον Δήμο Αλοννήσου, τον Δήμο Σκιάθου και άλλους φορείς, προκειμένου να υποβληθεί εν συνεχεία αίτηση χρηματοδότησης στo πλαίσιo της «Πλήρους ενσωμάτωσης του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών».

Τα συγκεκριμένα προγράμματα, που έχουν ως επίκεντρο την κατάρτιση, εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013 και αφορούν επίσης την συμμετοχή στις υπό ίδρυση, για τον σκοπό αυτό, αναπτυξιακές συμπράξεις. «Εισηγούμαστε την συμμετοχή μας στο παραπάνω πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κοινωνικο-οικονομική συγκυρία με τις συνέπειες της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας να εκδηλώνονται κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη και την ανάγκη συνεργασίας όλων των δυνάμεων και των φορέων, με στόχο την προώθηση και εφαρμογή αποκεντρωμένων πολιτικών στήριξης της απασχόλησης και πολιτικών κοινωνικής προστασίας και ένταξης» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Μιχελής.

Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) και οι Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ) έχουν ως πεδίο αναφοράς τις τοπικές αγορές εργασίας και επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ανέργων αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής, για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Έμφαση θα δοθεί επίσης στην ανάδειξη νέων βιώσιμων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Βασικός στόχος των ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠ/ΕΚΟ είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσω της κινητοποίησης των τοπικών φορέων. «Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αρχικά με την προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περαιτέρω με την προώθησή τους στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα» επισημαίνει ο Δήμαρχος Σκοπέλου.

Ο σχεδιασμός διέπεται, μεταξύ άλλων, από τις παρακάτω βασικές αρχές: Την εταιρικότητα σε τοπικό επίπεδο, η οποία εξασφαλίζει ενεργοποίηση και συνεργασία για συνένωση των δυνάμεων των τοπικών αρχών, κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων. Την ενεργή συμμετοχή των ομάδων - στόχου προκειμένου οι παρεμβάσεις να είναι προσανατολισμένες στις πραγματικές ανάγκες τους, καθώς και την καινοτομία, ως προς τις προτεινόμενες διαδικασίες, μεθόδους, στόχους, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των δράσεων. Σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι αναπτυξιακές προοπτικές της κάθε περιοχής, καθώς και τα ισχύοντα συστήματα επενδυτικών κινήτρων της κάθε περιοχής. Βασικός στόχος είναι, ουσιαστικά, η κατάρτιση και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε όλα τα επίπεδα, με επίκεντρο πάντα την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
3
=