Σε διεθνές δίκτυο η Σκόπελος

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-18, 13:04:46
Σε διεθνές δίκτυο η Σκόπελος

Πρωτοβουλίες για ένταξη του νησιού στα πρότυπα δάση του κόσμου

Καθοριστικής σημασίας βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Σκοπέλου είναι κατά τους ιθύνοντες, η ένταξη του νησιού στο διεθνές δίκτυο των πρότυπων δασών. Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στοχεύουν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πρόθεση ουσιαστικής ανάδειξης του δασικού πλούτου του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, η Σκόπελος έχει προσκληθεί να παραστεί στην ετήσια συνάντηση του προαναφερθέντος διεθνούς δικτύου, που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Ισπανία. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, θα συγκροτηθεί ομάδα που θα εκπροσωπήσει το νησί, στην ετήσια διεθνή συνάντηση της Ισπανίας. Πρόκειται για μια καναδική πρωτοβουλία που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και το δίκτυο των απανταχού περιοχών που συμμετέχουν, 60 περίπου τον αριθμό, έχει ως στόχο την αλληλοενημέρωση των μελών και την περαιτέρω ενίσχυση των πρωτοβουλιών που εστιάζονται στην ανάδειξη κάθε πρότυπου δάσους.

Στις προθέσεις των επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου είναι η ένταξη του νησιού στο συγκεκριμένο διεθνές δίκτυο, με δεδομένη την κοινή πεποίθηση ότι «πολλά σημαντικά οφέλη μπορούν να προκύψουν για όλους, μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας». Όλα τα παραπάνω εντάσσονται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε να υλοποιήσει από την αρχή της θητείας του ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Μιχελής. Όπως υπογραμμίζει μάλιστα ο ίδιος «είναι πολύ σημαντική για το νησί η υλοποίηση μιας σειράς δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην ανανέωση, την πρόληψη και την επισκεψιμότητα». Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, το οποίο έχει τρεις άξονες, οι οποίοι αφορούν στην καταγραφή του δάσους με τα πλέον σύγχρονα μέσα, με την μέθοδο της τηλεπισκόπισης, προκειμένου να υπάρχει ανά πάσα στιγμή λεπτομερής εικόνα για το τμήμα όπου απαιτείται πρόληψη ή ανανέωση και να καθοριστούν, στην συνέχεια, οι δραστηριότητες που μπορούν να σχεδιασθούν.

Προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζεται και η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Δήμου Σκοπέλου και του Τμήματος Δασολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, θα εκπονηθεί μελέτη για την ανάδειξη του δάσους,

σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τελικός στόχος είναι η εκπόνηση μιας σειράς μελετών, οι οποίες θα αποτελέσουν το μεγάλο βήμα για την ανάδειξη του δασικού πλούτου του νησιού, ο οποίος καταλαμβάνει το 70% της Σκοπέλου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
9
=