ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σύνδεση των Βορείων Σποράδων με Αγιο Κωνσταντίνο

σύνδεση-των-βορείων-σποράδων-με-αγιο-κ-369748

Στη γραμμή Αγίου Κωνσταντίνου το «Εξπρές Πήγασος» και Θεσσαλονίκης το «Αλκυόνη»

Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Άγιο Κωνσταντίνο και Θεσσαλονίκη των Βορείων Σποράδων προγραμματίζεται στην διάρκεια της θερινής σεζόν, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του αρμόδιου γνωμοδοτικού οργάνου. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), πάνω στα αιτήματα που διατύπωσαν εγγράφως, οι ναυτιλιακές εταιρίες.

Σε ότι αφορά, ειδικότερα, στο αίτημα δρομολόγησης του Ε/Γ-Ο/Γ «Εξπρές Πήγασος» στην γραμμή Αγίου Κωνσταντίνου Στυλίδας-Βορείων Σποράδων από τις 15 Ιουνίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία, «με την προϋπόθεση προσκόμισης απαραίτητων δικαιολογητικών δρομολόγησης και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις λιμενικών αρχών» σύμφωνα με την απόφαση του γνωμοδοτικού οργάνου. Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση, επικυρώθηκε επίσης κατά πλειοψηφία, η δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ «Αλκυόνη» στις γραμμές Θεσσαλονίκης-Σκοπέλου-Σκιάθου-Βόλου και Βόλου-Σκιάθου-Σκοπέλου από τις 28 Ιουνίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, ανοίγει εκ νέου ο δίαυλος θαλάσσιας επικοινωνίας και σύνδεσης των νησιών των Βορείων Σποράδων με τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Βόρεια Ελλάδα στην διάρκεια της θερινής σεζόν, αλλά παραμένει, ωστόσο, το αίτημα της διαρκούς και μόνιμης σύνδεσης καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Στο μεταξύ, εγκρίθηκε η αντικατάσταση του Ε/Γ-Ο/Γ «Εξπρές Σκιάθος» που δραστηριοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου στην γραμμή των Βορείων Σποράδων, από το Ε/Γ-Ο/Γ «Εξπρές Σαντορίνη», στο διάστημα από 6 Φεβρουαρίου έως και 11 Μαρτίου. Στο προαναφερθέν διάστημα, πραγματοποιείται το καθιερωμένο, ετήσιο σέρβις του «Εξπρές Σκιάθος».

Η Αλόννησος

Στο μεταξύ έντονη διαμαρτυρία διατυπώνει, εξάλλου, ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης «διότι σε μια δύσκολη περίοδο, η Αλόννησος παραμένει εκτός του σχεδιασμού για σύνδεση με την Θεσσαλονίκη» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Βαφίνης, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη πραγματοποιήσει ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί και η Αλόννησος στον προγραμματισμό των συγκεκριμένων δρομολογίων, επισημαίνει ότι «για μια ακόμη χρονιά, το νησί παραμένει αποκομμένο από την Βόρεια Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί δημοφιλή προορισμό για αρκετούς ημεδαπούς, οι οποίοι προέρχονται από την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή». Ελλείψει της απευθείας γραμμής, που συνδέει την Σκιάθο και την Σκόπελο, αντίστοιχα, με την Θεσσαλονίκη, όσοι Βορειοελλαδίτες επιθυμούν, μπορούν να ταξιδέψουν στην Αλόννησο είτε μέσω Βόλου, είτε μέσω της Σκοπέλου, χρησιμοποιώντας στην συνέχεια άλλο πλωτό μέσο. Η Αλόννησος «έχει ιδιαίτερη σχέση με την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα γενικότερα» επισημαίνει ο κ. Βαφίνης και προσθέτει ότι «η στενή αυτή σχέση αναπτύχθηκε πριν από αρκετά χρόνια, όταν προσέγγιζε την Αλόννησο ιπτάμενο δελφίνι από την Θεσσαλονίκη. Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους Βορειοελλαδίτες φίλους μας και όσοι επισκέφτηκαν την Αλόννησο, αγάπησαν το νησί. Δυστυχώς φέτος, επισημαίνει ο ίδιος, όπως όλα δείχνουν, θα μπορέσουν να μας προσεγγίσουν είτε μέσω Σκοπέλου, είτε μέσω Βόλου». Όπως προαναφέρθηκε, ο Δήμαρχος Αλοννήσου έχει πραγματοποιήσει σειρά παρεμβάσεων, εξηγώντας στην αρμόδια πλοιοκτήτρια εταιρία ότι η Αλόννησος απέχει μόλις 5 ναυτικά μίλια από την Σκόπελο. «Παρόλα ταύτα, δυστυχώς απέβη άκαρπη η προσπάθειά μας να συμπεριληφθεί η Αλόννησος στη συγκεκριμένη σύνδεση. Σε μια κρίσιμη περίοδο, που όλοι έχουμε ανάγκη τον έλληνα τουρίστα, δυστυχώς η Αλόννησος δεν εντάχθηκε στο απευθείας ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από την Θεσσαλονίκη» καταλήγει ο κ. Βαφίνης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου