ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στα κορυφαία νησιά για το 2021 η Σκιάθος -Κρατά δυνάμεις η χερσαία Μαγνησία

στα-κορυφαία-νησιά-για-το-2021-η-σκιάθος-κρ-684998

Μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι, με τη «μάχη» για να κερδηθεί ο Ιούνιος σε εξέλιξη, τη Σκιάθο να φιγουράρει ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς για το 2021 και τη χερσαία Μαγνησία να κρατά δυνάμεις.

Με τίτλο «Τα καλύτερα νησιά της Ελλάδας, προς επίσκεψη το 2021», το Conde Nast Traveller, εξυμνεί 23 προορισμούς στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, σε ένα μακροσκελές αφιέρωμα για τη Σύρο, τη Σίφνο, την Ύδρα, τη Μήλο, τη Σέριφο, την Αμοργό, τους Παξούς, τη Σαντορίνη, την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα, την Ιθάκη, τη Φολέγανδρο, τη Μύκονο, την Τήνο, την Πάτμο, τη Σύμη, τη Νάξο, την Αστυπάλαια, τη Ζάκυνθο, τη Ρόδο, τη Σκιάθο, τη Λευκάδα και φυσικά την Κρήτη.

Το νησί του Παπαδιαμάντη και οι Βόρειες Σποράδες, γενικότερα, διαθέτουν ένθερμους φίλους, και όπως εκτιμούν οι καλά κατέχοντες τα του τουρισμού, η τουριστική εικόνα του 2021 θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το 2020, εκτός απροόπτου και σύμφωνα, πάντα, με τα δεδομένα που θα προκύψουν σε επίπεδο εμβολιασμών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στο μεταξύ, η Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου, επισημαίνεται ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, παροτρύνοντας τις αεροπορικές εταιρίες αλλά και τους Tour Operators, να επιμηκύνουν το πτητικό τους πρόγραμμα, από τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου που είναι το αρχικό πλάνο, στα μέσα Οκτωβρίου. Δηλαδή, αντί η τουριστική περίοδος της Σκιάθου να λήξει 3-4 Οκτωβρίου, να παραταθεί μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

«Βλέποντας τα πτητικά προγράμματα που ανακοινώνουν οι περισσότερες και μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες για το καλοκαίρι του 2021, αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε και να διαπιστώσουμε, είναι πως ο Μάιος θα αποτελέσει έναν δύσκολο και αδύναμο τουριστικά μήνα για όλους μας», υπογραμμίζουν ο πρόεδρος Αλέκος Ευσταθίου και τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου.

Εντός των επόμενων ημερών, εξάλλου, θα υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά τα προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών και θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών του τουρισμού.

Στη χερσαία Μαγνησία

Ολα τα βλέμματα στρέφονται, όπως, είναι φυσικό, στον ρυθμό των εμβολιασμών, δεδομένου ότι στις βασικές χώρες – πελάτες του ελληνικού τουρισμού δεν είναι ακόμα ο επιθυμητός, με εξαίρεση, ίσως, το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, ως μέτρο διευκόλυνσης των μετακινήσεων, δεν αναμένεται να υιοθετηθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο, ωστόσο οι επαφές με τους μεγάλους tour operators επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το ξεκίνημα του φετινού καλοκαιριού μπορεί να είναι καλύτερο από πέρσι.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η τουριστική σεζόν δεν θα ανοίξει πριν από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενέργησε πρόσφατα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος του ΙΤΕΠ, Κώστας Λεβέντης, επεσήμανε ότι «αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα και διαμορφώνονται σε διαφορετική βάση ανά περιοχή. Εκείνο που σίγουρα φαίνεται, είναι ότι φέτος η εικόνα του τουρισμού θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το 2020. Κανείς δεν γνωρίζει, ωστόσο, πως θα διαμορφωθούν τα ποσοστά. Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις».

Δεδομένες θεωρούνται, πάντως, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με τον κ. Λεβέντη να υπογραμμίζει ότι «ο τουρίστας θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή. Τον Μάιο θα αποφασίσει για τον Ιούνιο και ούτω καθεξής. Ο Αύγουστος, όμως, αρχίζει και έχει κρατήσεις. Ο Σεπτέμβριος, επίσης. Αυτό κάτι δείχνει. Βέβαια όλες οι κρατήσεις είναι με επιφύλαξη. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εκτίμηση».

Απώλειες τζίρου

Η «μάχη» για τη φετινή σεζόν βρίσκει τους επαγγελματίες του κλάδου βαριά «πληγωμένους». Πέρα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που έδειξαν ότι πέρσι χάθηκε τζίρος 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα καταλύματα σε όλη τη χώρα, πέρα από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που έδειξαν ότι οι τουριστικές εισπράξεις του 2020 ήταν λιγότερες κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτές του 2019, υπάρχουν δύο ακόμα στοιχεία, που ακουμπάνε στον σκληρό πυρήνα των οικονομικών στοιχείων των ξενοδοχείων της χώρας.

Κατ’ αρχάς, ένα μέρος του ελλείμματος που εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων οφείλεται στα ανείσπρακτα έσοδα του 2020 που ανέρχονται στα 278 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα στην κατηγορία 5 αστέρων τα ανείσπρακτα έσοδα εκτιμώνται σε 111 εκατομμύρια ευρώ ή σε 15,4% του συνόλου της κατηγορίας.

Ακολουθεί η κατηγορία 4 αστέρων με τα ανείσπρακτα έσοδα να εκτιμώνται σε 91 εκατομμύρια ευρώ ή σε 14,2% του συνόλου. Στην κατηγορία 3 αστέρων τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 35 εκατομμύρια ευρώ και στην κατηγορία 2 αστέρων 25 εκατομμύρια ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις αντιστοιχούν στο 14,4% του συνόλου. Τέλος, στην κατηγορία 1 αστέρος ο ανείσπρακτος τζίρος ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ ή σε 21,4% του συνόλου, το υψηλότερο από όλες τις κατηγορίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου