ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Θύελλα» μετά τη διακοπή ρεύματος στη Σκιάθο

θύελλα-μετά-τη-διακοπή-ρεύματος-στη-696383

Αποζημίωση για τους 3.500 κατοίκους της Σκιάθου ζητεί με επιστολή, που απέστειλε στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η «Μήδεια», με τον Δήμο Σκιάθου να ζητεί το ποσό των 1.000 ευρώ ως αποζημίωση για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση του νησιού σε λειτουργία, σε επιστολή που απέστειλε στον ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή τη διακοπή ρεύματος, διάρκειας 27 ωρών, που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις Βόρειες Σποράδες, ενώ μαινόταν η κακοκαιρία.

Με αιχμές για «παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας», που αφορά «στο κλάδεμα δέντρων που γειτνιάζουν με το δίκτυο διανομής, και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή», ο Δήμος Σκιάθου ζητεί να δοθεί το ποσό ως αποζημίωση για κάθε ρολόι του νησιού, ως ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης για την ταλαιπωρία που υπέστη ο τοπικός πληθυσμός κατά τη διάρκεια της μεγάλης διακοπής ρεύματος.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Δήμος Σκιάθου παρέμεινε χωρίς ρεύμα για περισσότερες από 27 ώρες συνολικά, εξαιτίας της πτώσης δέντρων σε γραμμές υψηλής τάσης στο Νότιο Πήλιο που είχαν ως συνέπεια να διαταραχθεί η καθημερινότητα των κατοίκων και να προκληθούν τεράστια προβλήματα. «Στο διάστημα των 27 και πλέον ωρών οι 3.500 κάτοικοι του νησιού βρέθηκαν αντιμέτωποι με θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Εκτέθηκε σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή, για πολλές ώρες σε κατοικίες με βρέφη, ηλικιωμένους, με αρρώστους που υποστηρίζονται μηχανικά για λόγους υγείας, με ασθενείς από Covid-19», αναφέρεται στην επιστολή.

Στην ίδια επιστολή, που υπογράφεται από τον δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, επισημαίνεται ότι «η διακοπή του ρεύματος οφειλόταν σε ζημιά στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στον Λαύκο και η καθυστέρηση προκλήθηκε από την αδυναμία προσέγγισης των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ».

Επικαλούμενος τον κανονισμό για την εγκατάσταση και συντήρηση υπαίθριων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας, ο δήμαρχος Σκιάθου υπενθυμίζει ότι «όπου υπάρχουν δένδρα πλησίον αγωγών γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας, δέον να κλαδεύονται, ώστε ούτε κίνησις των δένδρων, ούτε αιώρησις ή το ηυξημένον βέλος των αγωγών κατά την διάρκειαν αέρος ή χιονοθυέλλης ή λόγω υψηλοτέρας θερμοκρασίας να φέρη εν επαφή τους αγωγούς με τα δένδρα».

Κλείνοντας σε αυστηρό τόνο την επιστολή, ο Θοδωρής Τζούμας ζητεί «για την έκθεση σε κίνδυνο της ανθρώπινης ζωής, την ηθική βλάβη και τις υλικές ζημιές», την καταβολή 1.000 ευρώ ως αποζημίωση για κάθε καταναλωτή, «ως ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης για ό,τι υπέστη από δική σας υπαιτιότητα».

Μηδενική χρέωση τον Φεβρουάριο

Μηδενική χρέωση δικτύου διανομής τον Φεβρουάριο για όλους τους πληγέντες από τη «Μήδεια» ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς τη Χρέωση Δικτύου Διανομής, που αντιστοιχεί στον μήνα Φεβρουάριο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η Χρέωση Δικτύου Διανομής θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραπάνω μείωση θα ενσωματωθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ να αφαιρέσει τη Χρέωση Δικτύου Διανομής του Φεβρουαρίου από τους καταναλωτές που δεν είχαν ρεύμα στη διάρκεια της κακοκαιρίας, ο δήμαρχος Σκιάθου δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Αυτό και μόνο δείχνει ότι αναγνωρίζουν την ευθύνη που έχουν. Αλλά δεν φτάνει αυτό όμως. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Πριν καν ζητηθεί, το κάνουν από μόνοι τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου