ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε απόγνωση οι έμποροι στα νησιά των Σποράδων

σε-απόγνωση-οι-έμποροι-στα-νησιά-των-σπ-783604

Μείζον αίτημα η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πληγέντων

Ερημο τοπίο θυμίζουν τα νησιά στην «καρδιά» του χειμώνα, με μια σειρά αιτημάτων να βρίσκονται στο επίκεντρο, προκειμένου να επιβιώσουν οι δεκάδες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, λόγω της πανδημίας. Περισσεύει, όπως είναι φυσικό, η αγωνία σε όλους τους κλάδους, με το αίτημα της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, να διατυπώνεται από το σύνολο των επαγγελματιών.

«Αν δεν βρεθεί τρόπος να μετατεθούν οι οφειλές, δεν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των εμπόρων και επαγγελματιών της Σκιάθου, Χρήστος Δημητριάδης, μεταφέροντας την φωνή αγωνίας των συναδέλφων του.

Κλειστά παραμένουν τα καταστήματα, μετά από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που προηγήθηκε, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «δούλεψαν δύο μήνες το καλοκαίρι, και όπως δούλεψαν, προσπαθώντας να συντηρηθούν όλο τον χρόνο, το οποίο είναι αδύνατο,

λόγω των πολλών υποχρεώσεων που υπάρχουν. Παράλληλα, καλούμαστε να καταβάλουμε και τις δόσεις των καταναλωτικών δανείων, άσχετα αν δόθηκε παράταση μέχρι την 1η Απριλίου. Για να λάβεις παράταση, δεν πρέπει να έχεις υπερβεί το εννιάμηνο, που ισχύει από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του χρόνου».

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων, ωστόσο, έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να έχει παρέλθει το εννιάμηνο και κατά συνέπεια, καλούνται να καταβάλλουν τις οφειλόμενες δόσεις. Στο σημείο αυτό, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τέλος Μαΐου, το νωρίτερο, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα ισχύσουν το καλοκαίρι, για να θεσπιστούν οι ανάλογες δόσεις.

Πολλά τα αγωνιώδη ζητήματα και αιτήματα που θέτει ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Σκιάθου, τονίζοντας ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσά επιδότησης από το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ και τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που αποσκοπούν στην ανακούφιση των πληγέντων, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει «οι επιστρεπτέες προκαταβολές πάνω από το 50% να χαριστούν και να μην φορολογηθούν».

Με την περίοδο των εκπτώσεων να αρχίζει με κλειστά καταστήματα, ο Χρήστος Δημητριάδης υπογραμμίζει με έκδηλη αγανάκτηση ότι «το click away που εφαρμόστηκε στην περίοδο των γιορτών, ήταν άκυρο, διότι δεν είναι δυνατόν να στηριχθούν καταστήματα που δεν διαθέτουν ούτε e – shop», κάνοντας λόγο για ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει τις μικρές επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου