Πετρέλαιο με το μπιτόνι

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-10, 12:45:49
Πετρέλαιο με το μπιτόνι

Λόγω κρίσης έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό οι παραγγελίες

Σημαντική μείωση, της τάξης του 50% περίπου, σημειώνεται στις πωλήσεις υγρών καυσίμων στα νησιά των Βορείων Σποράδων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η συρρίκνωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έχει σαφή αντίκτυπο στην προμήθεια πετρελαίου, η οποία έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως όλα δείχνουν. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση της σόμπας ξύλων και άλλων συναφών θερμαντικών μέσων, ενώ παράλληλα η σόμπα πετρελαίου διατηρεί σημαντική θέση στις προτιμήσεις αρκετών καταναλωτών, οι οποίοι προμηθεύονται πετρέλαιο με το μπιτόνι και σε μικρές, γενικά, ποσότητες.

Η εικόνα είναι κοινή και για τα τρία νησιά και όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Κώστας Μιτζέλος, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στην Σκιάθο «η κρίση έχει επηρεάσει αναμφίβολα τα πρατήρια και την τελευταία τριετία παρατηρείται σταδιακή κάμψη στις πωλήσεις, σε ποσοστό περίπου 15% για κάθε περίοδο κατανάλωσης». Η μείωση που παρατηρείται φέτος στην κατανάλωση υγρών καυσίμων, είναι της τάξης του 40% περίπου, τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στο πετρέλαιο κίνησης. Όπως επισημαίνει παράλληλα ο ίδιος «η πλειοψηφία χρησιμοποιεί ξύλα, ενώ παράλληλα αρκετοί προμηθεύονται πετρέλαιο με το μπιτόνι για την σόμπα». Επίσης έχουν περιοριστεί σημαντικά οι παραγγελίες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις μεταφράζονται σε 100-200 λίτρα πετρέλαιο. Το κέρδος των επαγγελματιών έχει μειωθεί κατ’ ανάγκη τόσο στην βενζίνη, όσο και στο πετρέλαιο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι παλιές οφειλές των καταναλωτών, που εγγράφονται στα παραδοσιακά τεφτέρια.

Ανάλογα δεδομένα ισχύουν και στην γειτονική Σκόπελο, όπου η κίνηση συρρικνώνεται σταδιακά, από το 2007 και εντεύθεν. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, νεώτεροι, μεσήλικες, οικογενειάρχες αλλά και συνταξιούχοι στρέφονται προς τις ίδιες κατευθύνσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κρύο του χειμώνα, με βάση τις περιορισμένες οικονομικές τους δυνατότητες. «Πάντα προμηθεύονταν πετρέλαιο με το μπιτόνι αρκετοί συμπολίτες μας. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, έχει ελαττωθεί η κίνηση, που στην δική μου περίπτωση κυμαίνεται γύρω στο 8% περίπου, διότι πάρα πολλοί χρησιμοποιούν πλέον ξύλα» υπογραμμίζει ο κ. Πάνος Μελαχροινάκης, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στην Σκόπελο. Παράλληλα όμως, κερδίζουν διαρκώς έδαφος και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, γεγονός που μεταφράζεται στην χρήση πέλετς και άλλων σύγχρονων θερμαντικών μέσων.

Μειωμένη κίνηση και περιορισμένες παραγγελίες σημειώνονται, εξάλλου, και στην Αλόννησο, όπου τα δεδομένα είναι ευθέως ανάλογα, σε σχέση με τα άλλα δύο νησιά. «Έχουν μειωθεί σημαντικά οι παραγγελίες, σε ποσοστό 50% περίπου σε σχέση με πέρυσι και ανεβαίνει κατακόρυφα η χρήση της ξυλόσομπας» επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Αναγνώστου, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στην Αλόννησο. Σκιαγραφώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κ. Αναγνώστου τονίζει ότι «έχουν μειωθεί οι δουλειές στο νησί, τα αμάξια δεν κινούνται και η κάμψη έγινε αισθητή από πέρυσι». Ο κ. Αναγνώστου, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του εξάλλου, είναι έντονα προβληματισμένος, εκτιμώντας ότι το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο για όλους.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
8
=