ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ψηφιακές διαδρομές στη Σκόπελο

ψηφιακές-διαδρομές-στη-σκόπελο-793848

Στόχος η ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και μνημείων με σύγχρονες προδιαγραφές

Ολοκληρωμένη πρόταση ηλεκτρονικής ψηφιοποίησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του μνημειακού πλούτου έχει καταρτίσει ο δήμος Σκοπέλου, με στόχο να αποτελέσει εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης στο μέλλον.

Με επίκεντρο μια σπουδαία προσωπικότητα, τον λόγιο Καισάριο Δαπόντε, που έζησε τον 18ο αιώνα, η δημοτική αρχή επιχειρεί να αξιοποιήσει την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα οι τουρίστες να περιηγηθούν σε μοναστήρια, εξωκκλήσια και μνημεία του νησιού, που ανάγονται στην ίδια χρονική περίοδο, με την χρήση της σύγχρονης εφαρμογής virtual reality, την εικονική, δηλαδή, περιήγηση.

«Υπάρχει πλούσιο υλικό από τον Σκοπελίτη λόγιο και στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ιστορική κληρονομιά του νησιού και παράλληλα τον θρησκευτικό τουρισμό» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης.

Η πρόταση του δήμου Σκοπέλου, που κατατίθεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ειδικότερα στην ενότητα που αφορά στην ιστορία, τιτλοφορείται «Ψηφιακές διαδρομές στην ιστορία», έχει λάβει προέγκριση, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πρόσκλησης Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021, και έχει πολυεπίπεδη σημασία. Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου, «το ζητούμενο είναι η δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής ανάδειξης πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος μέσα από καινοτόμες εφαρμογές της εικονικής περιήγησης και ψηφιακού διαδικαστικού περιεχομένου. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι διαδρομές στην ιστορία, αλλά μέσα από εικονική περιήγηση και διαδραστικό ψηφιακό περιεχόμενο».

Αξίζει, παράλληλα, να υπογραμμιστεί ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του δήμου Σκοπέλου είναι η ανάπτυξη δράσεων που εστιάζονται στην συγκεκριμένη κατεύθυνση, με στόχο να δοθεί περαιτέρω τουριστική ώθηση στο νησί που διαθέτει πλούτο κειμηλίων και μνημείων.

Εναλλακτικός τουρισμός

Θέτοντας στο επίκεντρο τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εξάλλου, η δημοτική αρχή Σκοπέλου προτάσσει, παράλληλα, τις περιπατητικές διαδρομές και τις ποδηλατικές δραστηριότητες, φιλοδοξώντας να οδηγήσει το νησί στη νέα εποχή, με εφόδια την ψηφιακή τεχνολογία.

Στο μεταξύ, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα ολοκληρωθεί μελέτη για το έργο σηματοδότησης και βελτίωσης της πρόσβασης, σε περιπατητικές διαδρομές συνολικού μήκους περίπου 100χιλιομέτρων. Οι νέες διαδρομές θα διασχίζουν ένα μεγάλο μέρος του νησιού και θα συνδυάζουν, χωριά, μοναστήρια, φυσικές γωνιές, εκκλησάκια, αγροτικά τοπία, δάση, ακτογραμμή προστατευμένης περιοχής του δικτύου NATURA 2000, δημοφιλή μέρη αλλά και καλά κρυμμένα μυστικά.

Επιπλέον η Σκόπελος, νησί με έντονο ορεινό ανάγλυφο αποτελεί ιδανικό προορισμό για την απόλαυση της εμπειρίας της οδήγησης με ποδήλατα βουνού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση από την αρχή, τεσσάρων νέων διαδρομών ορεινής ποδηλασίας, θα ολοκληρωθεί και δεύτερη μελέτη το επόμενο διάστημα. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε όλες τις ηλικίες χωρίς περιορισμούς, ώστε οικογένειες, παρέες και άτομα με μικρή ή μεγάλη εμπειρία, να μπορούν να απολαύσουν την ορεινή ποδηλασία στο πανέμορφο τερέν της Σκοπέλου που συνδυάζει κάθε βαθμό δυσκολίας.

Η τρίτη δράση περιλαμβάνει την καταγραφή ποδηλατικών διαδρομών, ειδική φωτογράφιση και απεικόνιση χάρτη σε ειδική μορφή, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ομάδα στη δημοφιλή αθλητική εφαρμογή STRAVA.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου