ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κραυγή αγωνίας επαγγελματιών για το click away στις Σποράδες

κραυγή-αγωνίας-επαγγελματιών-για-το-click-awa-800813

Τρίτη ημέρα χθες με μηδενικά έσοδα οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων στις Βόρειες Σποράδες

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες στα νησιά, που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, κάνοντας λόγο για μηδενικά ταμεία λόγω του click away, που όπως επισημαίνουν, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί σε μικρές περιοχές. Φωνή διαμαρτυρίας υψώνουν οι ιδιοκτήτες εμπορικών νησιωτικών καταστημάτων, καλώντας την πολιτεία έστω και την ύστατη στιγμή, να κατανοήσει τα προβλήματα που προκαλούνται λόγω του νέου μέτρου που τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά λόγω της πανδημίας.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα e – shops, αλλά περιοχές όπως είναι η Σκιάθος, τα μαγαζάκια της Σκιάθου, πως μπορούμε να αντέξουμε ανταγωνιστικά τα μεγάλα καταστήματα που έχουν στηθεί διαδικτυακά και μπορούν να έχουν, τις τιμές που έχουν» αναρωτήθηκε ο Χρήστος Δημητριάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών της Σκιάθου. Με το click away να χαρακτηρίζεται «εκτός πραγματικότητας» από τους επαγγελματίες των νησιών, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι «οι τζίροι παραμένουν μηδενικοί και ελάχιστα καταστήματα μπορούν να εφαρμόσουν τις ηλεκτρονικές πωλήσεις για τους πελάτες τους».

Νεκρή περίοδος, η περίοδος των εορτών για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, με την γενική γραμματέα του Συλλόγου Επαγγελματιών Γλώσσας, Λουτρακίου και Νέου Κλήματος Σκοπέλου, Αθηνά Ντάκη να επισημαίνει ότι «είναι ανεφάρμοστες σε μας οι ηλεκτρονικές πωλήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δουλέψουμε, γιατί όσοι έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να αγοράσουν είδη και από τα e shop των μεγάλων εταιριών». Κοινός ο προβληματισμός των επαγγελματιών του νησιού, οι οποίοι ενώνουν την φωνή και την αγωνία τους, σε ευθεία γραμμή με τον προβληματισμό που εξέφρασε ανοιχτά για το click away, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας, διατυπώνοντας έντονες αντιρρήσεις. «Ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Δεν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, γιατί οι περισσότεροι είναι μεγάλοι άνθρωποι στην ηλικία. Καλύτερα να μην ανοίγαμε καθόλου» υπογράμμισε με εμφανή αγανάκτηση η κ. Ντάκη.

Για ένα ακόμη μεγάλο «χτύπημα» στο εμπόριο και τις μικρές επιχειρήσεις, κάνει λόγο η Μάχη Κλωνάρη, η οποία διατηρεί επιχείρηση στην Σκόπελο. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να επιτρέπεται η είσοδος στα μάρκετ και δεν επιτρέπεται η είσοδος του πελάτη σε ένα κατάστημα σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας, τα οποία τηρούμε. Δεν το καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να είναι στο δρόμο ο πελάτης, εκτεθειμένος στη βροχή», επεσήμανε. Εκφράζοντας την αγανάκτησή της, υπογράμμισε ότι «για τους επαγγελματίες είναι δεύτερη μέρα χωρίς ταμείο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξυπηρετηθεί ο πελάτης, περιμένοντας έξω στη βροχή, και κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας. Πολλά μαγαζιά έχουν το ίδιο πρόβλημα. Το αίτημά μας είναι να βάζουμε έστω ένα άτομο στο μαγαζί. Ας βάλουν ότι περιοριστικούς όρους θέλουν, αλλά το ζητούμενο είναι να μείνουμε ζωντανοί. Είναι απαράδεκτο, τελείως έξω από την νοοτροπία του κόσμου όλο αυτό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου