ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνείς διακρίσεις για Σκοπελίτη

διεθνείς-διακρίσεις-για-σκοπελίτη-810704

Ο Ιωάννης Κρικίδης συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου και είναι αυθεντία στα επικοινωνιακά συστήματα του μέλλοντος

Στη λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες, με τη μεγαλύτερη επιρροή ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνεται ο Σκοπελίτης Ιωάννης Κρικίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αυθεντία στις ασύρματες επικοινωνίες και τα συστήματα του μέλλοντος. Στα 43 του χρόνια αποτελεί πρότυπο και σημείο αναφοράς στο διεθνές επιστημονικό πεδίο, ανοίγοντας νέους δρόμους στην έρευνα, στο αντικείμενο των σπουδών του.

Το όνομά του καταγράφεται στη λίστα που ονομάζεται «The Highly Cited Researchers» και συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Web of Science Group, στο πλαίσιο του έργου Clarivate Analytics, ενώ στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων της εταιρείας Web of Science. Ο Ιωάννης Κρικίδης διακρίθηκε συνολικά τέσσερις φορές, με το όνομά του να φιγουράρει σε περίοπτη θέση στον συγκεκριμένο κατάλογο και τους Σκοπελίτες να καμαρώνουν για την εξαιρετική του επιστημονική εξέλιξη.

Γιός του Απόστολου και της Σοφίας Κρικίδη και αδελφός του γνωστού καρδιολόγου Δημήτρη Κρικίδη, ο διακεκριμένος επιστήμονας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου από το 2013, με δεκάδες ζηλευτές διακρίσεις στο βιογραφικό του, που τον κατατάσσουν στην κορυφογραμμή του ακαδημαϊκού χώρου.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον Σκοπελίτη επιστήμονα, ο οποίος επεσήμανε ότι: «Οι διακρίσεις αποτελούν αναμφίβολα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα μου, οπότε ό,τι κάνω στη δουλειά μου, είναι με βάση την ποιότητα και την αριστεία. Σίγουρα μου δίνουν κουράγιο να συνεχίσω οι διακρίσεις, είναι πάντα χαρά για έναν επιστήμονα να παίρνει διακρίσεις και να βλέπει ότι το έργο του έχει ανταπόκριση, είτε αυτό ενσωματώνεται στη βιομηχανία, είτε το ακολουθούν κάποιοι επιστήμονες, οπότε δείχνει σίγουρα και την ποιότητα της έρευνας που κάνουμε στο εργαστήριο και προφανώς θέτει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά».

Σχεδιάζει τις επικοινωνίες του μέλλοντος

Με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό του, ως ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς στον χώρο του electrical engineering, με εξίσου σημαντική προσωπική στιγμή τη χρηματοδότηση που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας το ERC, ασχολείται με τις ασύρματες επικοινωνίες, την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, σχεδιάζοντας και αναλύοντας τη νέα γενιά συστημάτων του μέλλοντος.

«Οι κύριοι τομείς που επικεντρώνεται η ερευνά μου και η ερευνητική μου ομάδα- ΙΡΙΔΑ, είναι συστήματα πολλαπλών κεραιών, συστήματα αισθητήρων καθώς και κυψελωτά συστήματα νέας γενιάς 5G/B5G. Επίσης, ασχολούμαστε ερευνητικά με την επόμενη γενιά ασύρματων επικοινωνιών 6G, αλλά και την ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Χρησιμοποιούμε ηλεκτρομαγνητικά κύματα με σκοπό να μεταφέρουμε, όχι μόνο πληροφορία, όπως τα σύγχρονα ασύρματα συστήματα αλλά και ενέργεια», εξηγεί. Με τη βοήθεια του σημαντικού ερευνητικού έργου που αναπτύσσει, δέκτες και αισθητήρες του μέλλοντος θα μπορούν να φορτίζουν ασύρματα, με την ερευνητική ομάδα να εργάζεται πυρετωδώς στην συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Διεθνώς αναγνωρισμένο το ερευνητικό του έργο, ενώ από το 2017 μέχρι και το 2020 κατατάσσεται στη λίστα Highly cited Researchers και έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις από διεθνής οργανισμούς. «H λίστα HCR επιβεβαιώνει το έργο μου και την ποιότητα της έρευνας που γίνεται στην ερευνητική ομάδα που διευθύνω», υπογραμμίζει.

Επιστήμονας με διεθνείς περγαμηνές

Διαρκής και ανοδική η πορεία εξέλιξης του Ιωάννη Κρικίδη, ο οποίος είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μεταδιδακτορικό στο Παρίσι όπου παρέμεινε για έξι χρόνια. Ακολούθησε κύκλος σπουδών στο Εδιμβούργο. «Με διάφορες υποτροφίες βρέθηκα στην Αμερική, την Ιαπωνία και διάφορες χώρες ανά τον κόσμο και το 2010 ήρθα στην Κύπρο, στην αρχή ως επισκέπτης καθηγητής και στη συνέχεια ως μέλος ΔΕΠ στο τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου» αναφέρει.

Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι «η διάκριση είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Για να μπορέσεις να διακριθείς και να συμπεριληφθείς στη λίστα HCR, χρειάζονται υπομονή, συνεχής αγώνας και προσπάθεια αρκετών χρόνων».

O Ιωάννης Κρικίδης από τη Σκόπελο διακρίθηκε στον κλάδο Επιστήμη των Υπολογιστών στην λίστα HCR, ασχολείται, όπως προαναφέρθηκε, με τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες και το αντικείμενο του είναι η θεωρία και τα συστήματα ασύρματων επικοινωνιών, με σκοπό τη σχεδίαση και την ανάλυση προηγμένων συστημάτων ασύρματης τηλεπικοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου