ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αγωγές για το Κτηματολόγιο Αλοννήσου

αγωγές-για-το-κτηματολόγιο-αλοννήσου-812015

Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για δικαστικές αποκαταστάσεις

Εντονη κινητικότητα παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου για κατάθεση αγωγών με στόχο διορθώσεις των λαθών, που προέκυψαν από την πρώτη ανάρτηση του Κτηματολογίου στην Αλόννησο.

Τα χρονικά περιθώρια για τη διόρθωση των εγγραφών στενεύουν καθώς λήγει η προθεσμία στις 31 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αγωνία για τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Πολίτες εκπροσωπούμενοι από δικηγόρους απευθύνονται στη Δικαιοσύνη ως ύστατη λύση και καταθέτουν αγωγές για να επιδιορθωθούν τα λάθη στις περιουσίες τους. Η πρώτη ανάρτηση των τίτλων ιδιοκτησίας περιελάμβανε πολλές αστοχίες.

Πρόσφατα προέκυψε ενδιαφέρον για κατάθεση τουλάχιστον τριών αγωγών από ισάριθμους πολίτες που στρέφονταν κατά αντιδίκων τους.

Οι αγωγές αφορούσαν σε ακίνητα τα οποία απεικονίζονται με εσφαλμένα τετραγωνικά μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μία από τις τρεις περιπτώσεις οικόπεδο έκτασης 700 τετραγωνικών μέτρων φαίνεται να έχει έκταση 2.200 τετραγωνικών μέτρων. Οι υπόλοιπες δύο αφορούσαν επίσης σε θιγόμενα δικαιώματα ιδιοκτησιών.

Επισημαίνεται ότι αν δεν γίνουν οι διορθώσεις όπου υπάρχουν λάθη τότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων απειλούνται με απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων.

Εκείνο που δυσκολεύει ιδιαίτερα τη διαδικασία της διόρθωσης είναι ότι στην Αλόννησο δεν υπάρχουν συμβόλαια με τίτλους ιδιοκτησιών παρά μόνο τίτλοι ιδιοκτησίας που προκύπτουν από έκτακτη χρησικτησία.

Επιπλέον κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου που έγινε το 1997 δεν είχαν ζητηθεί τοπογραφικά διαγράμματα.

Για το θέμα πρόσφατα παρενέβη ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης αφού τα λάθη αφορούν στο 80% των εγγραφών στη κτηματογράφηση.

Ο κ. Βαφίνης απέστειλε στις 11 Νοεμβρίου επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνει διόρθωση της πρώτης εγγραφής με κατάθεση αγωγών στα Δικαστήρια.

Δεδομένου ότι η προθεσμία για τη διόρθωση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος ζητεί απλούστευση των διαδικασιών για τις περιπτώσεις που απαιτούν μέχρι σήμερα δικαστική διόρθωση, προκειμένου οι δημότες να ελαφρυνθούν οικονομικά.

Επιπλέον ο δήμαρχος αιτούταν παράταση της προθεσμίας αυτής, λόγω συνδρομής εξαιρετικών λόγων και συγκεκριμένα της πανδημίας του κορονοϊού που δυσκολεύει τις μετακινήσεις, ώστε να καταστεί εφικτό σε όσους πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα να είναι εμπρόθεσμοι.

Επισημαίνεται ότι η Αλόννησος είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα στην οποία άρχισε η πιλοτική κτηματογράφηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου