ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αγωνιούν οι ναυτικοί πράκτορες των Σποράδων

αγωνιούν-οι-ναυτικοί-πράκτορες-των-σπ-814585

Ενωσαν δυνάμεις στις νησιωτικές περιοχές, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων τους

Σε δεινή θέση οι ναυτικοί πράκτορες στην περίοδο της πανδημίας, με τους επαγγελματίες των νησιών να ενώνουν δυνάμεις, μέσω της νεοσύστατης Ενωσης Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων, προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της προσπάθειας ο Σκιαθίτης επιχειρηματίας Πάνος Ανδριτσόπουλος, εκ των αναπληρωματικών μελών στο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε ότι «είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Δεν υπάρχουν κρατήσεις. Υπάρχει αβεβαιότητα και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη μέρα».

Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου και ιδιαίτερα των νησιωτικών περιοχών, υπογράμμισε ότι «το βασικότερο σε πρώτη φάση είναι να εξισορροπήσουμε την κατάσταση στο yachting, γιατί οι περιορισμοί που υπάρχουν στο άνοιγμα των συνόρων, «μπλόκαραν» την έλευση των μέγα και των σούπερ γιότ, με αποτέλεσμα να χαθεί τελείως η σεζόν».

Κάθετη πτώση σημειώθηκε στις αφίξεις μεγάλων γιότ στα νησιά, εξέλιξη αναμφίβολα δυσάρεστη, που επηρεάζει όλες τις κατηγορίες και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. «Δεν δουλεύουν προμηθευτές, δεν δουλεύουν τα καύσιμα, δεν δουλεύουν οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας» επισημαίνει ο κ. Ανδριτσόπουλος, για να προσθέσει ότι «τα γιοτ που κινηθήκαν κατά κύριο λόγο, ήταν ελλιμενισμένα εντός της χώρας στη διάρκεια του χειμώνα».

Δυνάμεις ενώνουν για πρώτη φορά οι ναυτικοί πράκτορες των νησιών για να αντιμετωπίσουν σειρά προβλημάτων, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση των επαγγελματιών του κλάδου, με τον κ. Ανδριτσόπουλο να απαριθμεί τα σημαντικότερα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να συζητηθούν σε νέα βάση ζητήματα που αφορούν τις ακτοπλοϊκές, τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λόγω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, με βασικό αίτημα την ίση αντιμετώπιση των γραφείων των νησιών σε σχέση με τα γραφεία της ηπειρωτικής χώρας».

Κοινή προσπάθεια

Την πρώτη γενική συνέλευση πραγματοποίησε, εξάλλου, στις 18 Νοεμβρίου, η Ενωση Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων. Μέσω ψηφοφορίας που διεξήχθη για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, η νέα σύνθεση ορίζεται ως εξής: Επίτιμος πρόεδρος Αθανάσιος Πέτρου Ρόδος, πρόεδρος Κωνσταντίνος Παπουτσής Καστελλόριζο, αντιπρόεδρος Περικλής Αθανασίου Κέρκυρα, γενικός γραμματέας Λοΐζος Καλοδούκας Σύμη, ταμίας Ζαχαρίας Σταυράκης Ηράκλειο Κρήτης, οργανωτικός γραμματέας Ιωάννης Καμαράτος Πάτμος και μέλη Διονύσιος Μαρίνος Ζάκυνθος και Δημήτριος Κουτσογιαννόπουλος Σαντορίνη.

Παράλληλα, ξεκινούν την 1η Δεκεμβρίου οι εγγραφές νέων μελών του Σωματείου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ καλούνται οι ναυτικοί πράκτορες να γνωστοποιήσουν το ενδιαφέρον τους είτε μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην ιστοσελίδα του σωματείου www.enpen.gr είτε μέσω e-mail στο [email protected] όπου θα ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις που απαιτεί το καταστατικό του Σωματείου όπως επίσης και για τα πρώτα αιτήματα προς την τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση.

Η ίδρυση του παραπάνω Σωματείου αποτελεί το πρώτο συνδικαλιστικό όργανο που θα εκπροσωπεί τον κλάδο όσον αφορά την Νησιωτική Ελλάδα, με τους ναυτικούς πράκτορες των νησιών να καλούνται να εγγραφούν, προκειμένου να «έχουμε μαζί ισχυρή και υπολογίσιμη φωνή στα αιτήματα που θα πραγματεύονται με τις εκάστοτε κυβερνήσεις» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου