Εορτασμός κεκλεισμένων των θυρών στη Σκιάθο

Τελευταία ενημέρωση: 2020-11-22, 23:15:08
Εξωτερική άποψη του μοναστηριού της πολιούχου της Σκιάθου
Εορτασμός κεκλεισμένων των θυρών στη Σκιάθο

Πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της πολιούχου Παναγίας Εικονίστριας στο νησί

Κεκλεισμένων των θυρών τιμήθηκε η γιορτή της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας Εικονίστριας, για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια, χωρίς τη συμμετοχή του πλήθους των Σκιαθιτών στη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας, λόγω της πανδημίας.

Κεκλεισμένων των θυρών τελέστηκε χθες πανηγυρική θεία λειτουργία στην Παναγία Λημνιά και τους Τρεις Ιεράρχες, τον μητροπολιτικό ναό του νησιού, και για πρώτη φορά στα χρονικά, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εικονίστριας, προστάτιδας της Σκιάθου, μεταφέρθηκε προχθές στο μοναστήρι της χωρίς την παρουσία πιστών.

Σύμφωνα με την παράδοση αιώνων, την παραμονή της εορτής, η εικόνα της πολιούχου μεταφέρεται στο μοναστήρι της Παναγίας Εικονίστριας συνοδεία των κατοίκων του νησιού, που συμμετέχουν με πίστη και ευλάβεια πεζοί, σε μια διαδρομή τριών περίπου ωρών. Στη διάρκεια της λιτάνευσης, πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να λάβουν την ευλογία της Παναγίας, μεταφέροντάς τη στα χέρια κατά τη διαδρομή μέχρι το «σπίτι της». Ακολουθεί αγρυπνία στο μοναστήρι της Παναγίας Εικονίστριας και το πρωί της επομένης, η πομπή επιστρέφει και πάλι πεζή στο νησί, με πρώτο σταθμό την Παναγία Λημνιά και τελικό προορισμό τους Τρεις Ιεράρχες.

Τελείως διαφορετικός ο φετινός εορτασμός, καθώς οι λειτουργίες τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η εικόνα μεταφέρθηκε στο μοναστήρι με όχημα από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, π. Ιωσήφ, συνοδεία αστυνομικού οχήματος, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι δρόμοι του νησιού δεν γέμισαν από το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε στην λιτάνευση, με τον αρχιερατικό επίτροπο Σκιάθου, π. Γεώργιο Σταματά, προϊστάμενο του μητροπολιτικού ναού Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «είναι πρωτόγνωρο αυτό που βιώσαμε το Πάσχα και το ξαναζούμε. Δεν είναι λυπηρό μόνο για τον κόσμο να μην μπορεί να συμμετέχει, αλλά και για μας να τελούμε τη θεία λειτουργία σε άδειο ναό».

Στο χθεσινό κήρυγμά του, ο π. Γεώργιος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οταν λήξει αυτό το lockdown, όσοι ευλαβούνται την Παναγία, να έλθουν τις Κυριακές στην εκκλησία και προσκυνήσουν την εικόνα. Η Παναγία μας εδώ είναι και περιμένει. Τις Κυριακές που είναι ανοιχτές οι εκκλησίες, μπορούν να έλθουν να την προσκυνήσουν, για να βιώσουν αυτό που στερήθηκαν».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
9
=