ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Φάρος» προσφοράς στη Σκόπελο

φάρος-προσφοράς-στη-σκόπελο-816585

Διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού συγκροτείται στο νησί

Διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης σε γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού προτίθεται να συγκροτήσει στο προσεχές διάστημα ο Σύλλογος «Φάρος» Σκοπέλου, στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε χρόνιους ασθενείς. Η παραπάνω δράση απευθύνεται σε γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού, οι οποίες διαμένουν στο νησί της Σκοπέλου, καθώς και στα άλλα δυο νησιά των Βορείων Σποράδων, την Αλόννησο και τη Σκιάθο.

Στόχος της ομάδας η ψυχοκοινωνική υποστήριξη γυναικών –ανεξαρτήτως ηλικίας-οι οποίες βιώνουν την εμπειρία του καρκίνου του μαστού και βρίσκονται σε στάδιο θεραπείας ή στο στάδιο επανελέγχου – αποκατάστασης.

«Η συμμετοχή στην ομάδα, θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών, μέσω του «μοιράσματος» των κοινών εμπειριών, δυσκολιών, σκέψεων και συναισθημάτων που αφορούν στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, της ελεύθερης συναισθηματικής έκφρασης και αμοιβαίας βοήθειας, σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, εχεμύθειας και αποδοχής» υπογραμμίζουν οι εμπνευστές της προσπάθειας.

Συντονίστρια της ομάδας θα είναι η Μαρία Καφαντάρη, ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής –Κλινικής Ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, εκπαιδευόμενη στην Οικογενειακή/Συστημική Θεραπεία, συντονίστρια του συλλόγου «Φάρος» Σκοπέλου.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του «Φάρου» Σκοπέλου 2424022341, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Κοινωνική προσφορά

Δωρεάν συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών του συλλόγου «Φάρος Σκοπέλου» σε ασθενείς με χρόνιες εξελικτικές παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους και τους φροντιστές τους. Οι δωρεάν συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης/συμβουλευτικής, πραγματοποιούνται στο γραφείο του συλλόγου (ισόγειο κτιρίου Βουγιάλα-πρώην ΚΑΠΗ Σκοπέλου), με την ψυχολόγο Μαρία Καφαντάρη, συντονίστρια του «Φάρου Σκοπέλου».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες διεύρυνσης των υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης με τη δημιουργία ομάδων υποστήριξης για γυναίκες με καρκίνο του μαστού και για φροντιστές ασθενών με καρκίνο, η διεύρυνση των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και την επέκταση της δράσης του συλλόγου και στο γειτονικό νησί της Αλοννήσου, όσο και της Σκιάθου.

Ο «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» ιδρύθηκε το 2006 και είναι ένας σύλλογος υποστήριξης καρκινοπαθών και βαριά ασθενών – δηλαδή ανθρώπων που νοσούν από χρόνιες και προοδευτικές παθήσεις, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή- καθώς και των οικογενειών αυτών.

Σκοπός του συλλόγου η παροχή βοήθειας σε επίπεδο υποστηρικτικών υπηρεσιών τόσο σε ασθενείς, όσο και στις οικογένειες τους, αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Σκοπέλου για θέματα που άπτονται του καρκίνου και άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών (π.χ. άνοια τύπου Alzheimer, σκλήρυνση κατά πλάκας κτλ), κι αυτό όχι μόνο σε επίπεδο ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών για θέματα πρόληψης ή θεραπείας του καρκίνου, αλλά και σε ό,τι αφορά στην «απομυθοποίηση» και τον «αποστιγματισμό» της εν λόγω ασθένειας.

Βασικό πυλώνα δράσης αποτελεί η ενημέρωση για τον καρκίνο σε μια χρήσιμη και ρεαλιστική διάσταση, έχοντας την πεποίθηση ότι η αλλαγή νοοτροπίας αναφορικά με την ασθένεια, είναι περισσότερο βοηθητική για την αντιμετώπιση της -απ’ ότι η απόκρυψη της – καθώς και τη βελτίωση της ζωής των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του «Φάρου Σκοπέλου» 24240-22341, από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και στο e-mail [email protected].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου