ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αγωνιούν οι ξενοδόχοι των Σποράδων

αγωνιούν-οι-ξενοδόχοι-των-σποράδων-818965

Καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ για τιμολόγια, που δεν εισέπραξαν μετά το «κανόνι» της Thomas Cook

Στο «κόκκινο» η αγωνία των ξενοδόχων στις Βόρειες Σποράδες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με σειρά δυσάρεστων εξελίξεων, ενώ καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ για ανείσπρακτα τιμολόγια της χρεοκοπημένης Thomas Cook. Με τον προβληματισμό να εκδηλώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο, επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, μεταφέροντας τη φωνή απόγνωσης του κλάδου, ενώ ζητεί να δοθεί λύση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι δεν έχει επιλυθεί το θέμα του ΦΠΑ, με τις επιχειρήσεις που έχουν πάρει αναστολή της καταβολής, και με βάση την ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, να μην μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Κοινό αίτημα προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι «αφενός να επιλυθεί το ανωτέρω παράλογο πρόβλημα και αφετέρου να δώσετε επιτέλους ένα τέλος στην ταλαιπωρία των μελών μας, απαλλάσσοντας τα από την υποχρέωση καταβολής ποσών που ούτε εισέπραξαν, ούτε πρόκειται να εισπράξουν».

Με το κανόνι του κολοσσού Thomas Cook να επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα νησιά των Βορείων Σποράδων, οι δεκάδες ξενοδόχοι που συνεργάζονταν με την εταιρεία, βρίσκονται αντιμέτωποι σειρά προβλημάτων, με την πανδημία να αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα».

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τον προβληματισμό των ξενοδόχων των νησιών, επικοινωνώντας με τον εκπρόσωπο της Thomas Cook για τις Βόρειες Σποράδες Αλέκο Ευσταθίου, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, ο οποίος έκανε λόγο για πρόβλημα που απασχολεί τον κλάδο τον τελευταίο χρόνο, με την κατάσταση να επιβαρύνεται λόγω του covid 19.

Κατά πόδας ακολουθεί τους ξενοδόχους ο αρνητικός αντίκτυπος της πτώχευσης της Thomas Cook που σημειώθηκε, σαν κεραυνός εν αιθρία, τον Σεπτέμβριο του 2019. «Αυτή τη στιγμή έχουν καταγράψει ζημιές πάρα πολλές επιχειρήσεις, για ποσά δεδουλευμένα που δεν πληρωθήκαν. Όχι μόνο η δική μου επιχείρηση, πάρα πολλές επιχειρήσεις και με μεγαλύτερους, ενδεχομένως, όγκους συναλλαγής. Αλλά ήρθε και ο covid 19 να μας αποτελειώσει. Είναι μια αλληλουχία αρνητικών γεγονότων. Είναι μια πολύ ακραία συγκυρία, που δεν την περιμέναμε. Μετά το κανόνι της Thomas Cook προέκυψε και η ιστορία με τον covid 19 και είμαστε όλοι σε άσχημη κατάσταση» υπογράμμισε.

Η επιστολή των ξενοδόχων

Στην κοινή επιστολή των ξενοδόχων προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι «θα έπρεπε ήδη το συγκεκριμένο πρόβλημα να έχει επιλυθεί οριστικά» και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην απόφαση του ΣτΕ και τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, μετά την απόφαση «να απαλλαγούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων που εξέδωσαν προς την Thomas Cook».

Αντί αυτού μέχρι σήμερα έχει προβλεφθεί «μόνο η υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις αναστολή της πληρωμής των παραπάνω ποσών, αναστολή η οποία παρατάθηκε με το άρθρο 295 του ν.4738 έως την 30-4-2021. Πλην όμως, όπως διαπίστωσαν τα μέλη μας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης, παρά τη χορηγούμενη αναστολή δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα διότι τα παραπάνω ποσά, αν και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί, εμφανίζονται ως οφειλόμενα!! Ποιο, λοιπόν, το νόημα της χορηγηθείσας αναστολής;» διερωτώνται οι ξενοδόχοι.

Με κοινό το αίτημα για επίλυση του προβλήματος που ταλαιπωρεί τους ξενοδόχους, στην κοινή επιστολή υπογραμμίζεται ότι: «Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι αντιμετωπίζουμε, σε μια περίοδο που με μηδενική ρευστότητα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μάχονται κυριολεκτικά για την επιβίωση τους, είναι άδικο να αναγκάζονται να προσφύγουν δικαστικά και να επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά για ένα δίκαιο αίτημα, η νομική βασιμότητα του οποίου έχει ήδη κριθεί από το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου