Χρόνισε η «Πράσινη Αλεπού» της Σκιάθου

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-04, 14:59:08
Χρόνισε η «Πράσινη Αλεπού» της Σκιάθου

Επέδειξε σημαντικό έργο στην ανακύκλωση στο νησί

Ένας χρόνος πέρασε από τη στιγμή που στη Σκιάθο ξεκινούσε η δράση της «Πράσινης Αλεπούς». Αρχικά κανένας δεν γνώριζε περί τίνος πρόκειται, μιας και τα φυλλάδια και τα πόστερ στο νησί ήταν άκρως μυστηριώδη. Η Διεθνής Ένωση Γυναικών Σκιάθου όμως έβαλε την «Πράσινη Αλεπού» στη ζωή των κατοίκων. Στόχος τους η συλλογή πλαστικών μπουκαλιών νερού και η ανακύκλωσή τους.

Η Σκιάθος είναι μία από τις περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, άρα πλαστικών μπουκαλιών τύπου PET. Εκτιμάται ότι μόνο τη χειμερινή περίοδο τα πλαστικά μπουκάλια νερού που απορρίπτονται κάθε μήνα ξεπερνούν τους 2 τόνους σε βάρος, τα οποία επιβαρύνουν τον ΧΥΤΑ. Η «Πράσινη Αλεπού» ήρθε για να λάβει δράση.

Εθελοντές και εθελόντριες τοποθέτησαν συρμάτινα καλάθια στο νησί απευθύνοντας έκκληση σε όλους για την ανακύκλωση των μπουκαλιών.

Το μήνυμα είχε ληφθεί.

Ως το τέλος Απριλίου, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 150.000 πλαστικά μπουκάλια. Οι κάδοι από 11 αυξήθηκαν σε 60, άρχισαν να συλλέγονται και αλουμινένια κουτιά, ενώ οι γυναίκες προχώρησαν σε νέο κάλεσμα προς τους κατοίκους αυτή τη φορά για τη συλλογή των μπουκαλιών.

Από τον Φεβρουάριο ως τα τέλη Οκτωβρίου 2011 απεστάλησαν για ανακύκλωση στην Αθήνα 30 τόνοι πλαστικού και ένας τόνος αλουμινίου.

Η συστηματική δουλειά για το περιβάλλον έχει αφυπνίσει τους Σκιαθίτες, όμως η «Πράσινη Αλεπού» συνεχίζει το έργο της χωρίς να επαναπαύεται.

Αθόρυβα και χωρίς τη στήριξη φορέων οι εθελοντές και εθελόντριες ψάχνουν πιθαμή προς πιθαμή το νησί για να μπορέσουν να το «ανακουφίσουν» από τα απορρίμματα των πλαστικών μπουκαλιών.

Το έργο της «Πράσινης Αλεπούς» και οι στόχοι της για το 2012 αναφέρθηκαν χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συμπλήρωση ενός χρόνου ζωής της Αλεπούς.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
8
=