Ανησυχία για το ΙΚΑ Σκοπέλου

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-04, 14:39:16
Ανησυχία για το ΙΚΑ Σκοπέλου

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για την πιθανή κατάργησή του

Δυναμικά θα αντιδράσει ο Δήμος Σκοπέλου απέναντι σε κάθε απόφαση της πολιτείας για συρρίκνωση, υποβάθμιση, μεταφορά ή κλείσιμο Δημοσίων Υπηρεσιών που εδρεύουν στο νησί, χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατική και ισοπεδωτική» κάθε παρόμοια πρακτική. Τα παραπάνω επισημαίνονται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου, διατυπώνοντας προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην προοπτική κατάργησης του περιφερειακού υποκαταστήματος του ΙΚΑ Σκοπέλου.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων «στο στόχαστρο βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Σκόπελος με την έντονη διαρρέουσα φημολογία για πιθανή κατάργηση του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΙΚΑ Σκοπέλου. Εάν αυτό συμβεί τότε θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο αφ’ ενός της απομάκρυνσης από το νησί χρήσιμων υπηρεσιών -όπως το κατάστημα του ΟΤΕ, το Κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, το Εμπορικό Τμήμα της ΔΕΗ, το Τελωνείο (σε αναστολή)- και αφ’ ετέρου της υποβάθμισης σημαντικών δημοσίων υπηρεσιών -όπως η έλλειψη στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου».

Η κοινή θέση, που έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, είναι ότι «η κεντρική διοίκηση αποφασίζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας, όπως χιλιομετρικές αποστάσεις, κακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οικονομική επιβάρυνση και τέλος αυτό καθ’ αυτό το βιοτικό επίπεδο των πολιτών». Το αποτέλεσμα της πιθανής κατάργησης του ΙΚΑ Σκοπέλου θα είναι «η συρρίκνωση και η εγκατάλειψη, όχι μόνο του δικού μας Δήμου, αλλά και του όμορου Δήμου Αλοννήσου. Το παράρτημα του ΙΚΑ Σκοπέλου είναι ένας ζωντανός οργανισμός με σημαντικό αντικείμενο και εξυπηρετεί τις υποθέσεις του συναλλασσόμενου κοινού και των δύο νησιών, με 8.000 μόνιμους κατοίκους που τριπλασιάζονται κατά τη θερινή περίοδο».

Το ζητούμενο είναι «το παράρτημα του ΙΚΑ Σκοπέλου να συνεχίσει να λειτουργεί προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους πολίτες, όπως αυτό συνέβαινε επί δεκαετίες. Να ληφθεί, επίσης, σοβαρά υπόψη το θέμα των υπαλλήλων, η ζωή των οποίων θα αναστατωθεί δραματικά σε περίπτωση πιθανής κατάργησης». Εν κατακλείδι «ο Δήμος Σκοπέλου αντιτίθεται στις πολιτικές αυτές που αποδυναμώνουν τις τοπικές κοινωνίες και θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε περαιτέρω απόφαση της Πολιτείας για συρρίκνωση, υποβάθμιση, μεταφορά ή κλείσιμο Δημοσίων Υπηρεσιών που εδρεύουν στο νησί της Σκοπέλου» όπως επισημαίνεται στο προαναφερθέν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Επιμέλεια: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
3
=