Ακτοπλοϊκά - φωτιά στα νησιά

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-04, 12:07:53
Ακτοπλοϊκά - φωτιά στα νησιά

Επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής ζητούν οι Δήμαρχοι των Βορείων Σποράδων

Απαγορευτικές χαρακτηρίζουν τις τιμές των εισιτηρίων για τις Βόρειες Σποράδες οι Δήμαρχοι των τριών νησιών, σε κοινή επιστολή, την οποία απέστειλαν χθες στους επικεφαλής της Hellenic Seaways. Η επιστολή συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλοννήσου κ. Πέτρου Βαφίνη, και την σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων Σκιάθου κ. Νίκου Πλωμαρίτη και Σκοπέλου κ. Γιώργου Μιχελή, οι οποίοι την συνυπογράφουν. Το κοινό αίτημα που διατυπώνεται είναι η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής την οποία υιοθέτησε πρόσφατα η πλοιοκτήτρια εταιρία που δραστηριοποιείται στις Βόρειες Σποράδες, αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων τόσο στο πλοίο, όσο και στο φλάιν κατ.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η μετάβαση με πλοίο από Βόλο προς Σκιάθο και αντιστρόφως, κοστίζει 23 ευρώ, έναντι των 20,50 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος. Η τιμή του εισιτηρίου με ταχύπλοο για τον ίδιο προορισμό διαμορφώνεται στα 37,50 ευρώ, έναντι των 34 ευρώ που ίσχυε πριν από την αύξηση.

Σε ό,τι αφορά στην διαδρομή από Βόλο για Σκόπελο αλλά και αντιστρόφως, το εισιτήριο του φλάιν κατ κοστίζει 48 ευρώ και του πλοίου 27,50 ευρώ, έναντι των 43,50 ευρώ και 26,50 ευρώ, που ίσχυαν μέχρι πρότινος, για το ιπτάμενο και το πλοίο αντίστοιχα. Η τιμή του εισιτηρίου με πλοίο για την Γλώσσα είναι 24,50 ευρώ, ενώ παλιότερα ήταν 22 ευρώ και η αντίστοιχη μετάβαση με ταχύπλοο κοστίζει 40 ευρώ για τον ίδιο προορισμό. Η τιμή που ίσχυε παλαιότερα ήταν 36,50 ευρώ.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Βαφίνης «μας εξέπληξε η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, όπου συρρικνώνονται διαρκώς μισθοί και συντάξεις. Η χειμερινή περίοδος, προσθέτει ο ίδιος, είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα νησιά, καθώς οι άνεργοι αυξάνονται διαρκώς». Κατά συνέπεια, καθίσταται δύσκολη η μετακίνηση των κατοίκων, η οποία δεν υπαγορεύεται από λόγους αναψυχής, αλλά αντίθετα για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες. «Κατανοούμε την αύξηση του λειτουργικού κόστους της εταιρίας, αλλά θεωρώ ότι οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να «παγώσουν» τις τιμές αντί να προχωρήσουν σε αυξήσεις» επισημαίνει ο Δήμαρχος Αλοννήσου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, η Αλόννησος εξυπηρετείται τρεις φορές την εβδομάδα με το πλοίο, με αποτέλεσμα το κύριο μεταφορικό μέσο των κατοίκων να είναι το φλάιν κατ, όπου η τιμή μετάβασης είναι πλέον 48 ευρώ. «Λόγω της συγκεκριμένης αύξησης εκτιμούμε ότι θα συρρικνωθούν δραματικά οι μετακινήσεις των συμπολιτών μας, διότι το κόστος είναι πλέον δυσβάστακτο» καταλήγει ο κ. Βαφίνης.

Στην επιστολή που συνυπογράφουν και οι τρεις δήμαρχοι επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η αύξηση τιμών των εισιτηρίων έχει προκαλέσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στους κατοίκους των Βορείων Σποράδων», λαμβανομένης υπόψη «της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας». Παράλληλα οι δήμαρχοι σημειώνουν ότι είναι «αντιληπτό και κατανοητό το μεγάλο λειτουργικό κόστος της εταιρείας», αλλά ζητούν «να επανεξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική στην δυσκολότερη οικονομική κρίση που βιώνουμε καθημερινά στη χώρα μας και ειδικότερα στα νησιά μας, διότι το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι απαγορευτικό για την απαραίτητη και αναγκαία μετακίνησή των μονίμων κατοίκων του Δήμου μας στην έδρα του νομού (γιατροί, νοσοκομείο, δημόσιες υπηρεσίες κ.λ.π.)».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
1
=